Klassrum
1 av 2
Lärarna vill kunna bestämma över lektionerna. Foto: JESSICA GOW / TT

Lärare vill ha tydligare ordningsregler

Lärarnas riksförbund kräver större mandat
1:23 min

Enligt statistik från utbildningsförvaltningen ökar anmälningarna om hot och våld både mot elever och personal inom skolan.

Lärarnas Riksförbund skriver i ett yttrande till Utbildningsförvaltningen, att förbättringar gällande studieron och tryggheten på skolor i Stockholm bör genomföras.

– Vi uppfattar att antalet tillbud, gällande hot och våld, har ökat avsevärt. Lärare har ju möjlighet att omhänderta störande föremål, i form av mobiltelefoner som elever använder. Vi kan hamna i situationer där elever upplever att de blir kränkta, när läraren säger att de får lägga ner mobiltelefonen. Det kan sluta i att läraren själv blir anmäld för att ha kränkt eleven. Var tredje lärare på gymnasiet, har blivit hotade av elever, att bli anmälda, säger Britt-Marie Selin vice ordförande för Lärarnas Riksförbund i Stockholms distrikt .

2012 mottog utbildningsförvaltningen 170 anmälningar mot anställda. 2015 var den siffran 504. Det är en ökning med nästan 200 procent.

Julia Lindh, förbundsordförande i Sveriges elevråd, håller med om att hot och våld är oacceptabelt, men vill att eleverna ska vara med och utforma eventuella ändringar i ordningsreglerna.

– Självklart är hot och våld i skolan, allvarligt och det är tråkigt att se att skolan ska behöva vara en sådan otrygg plats på vissa ställen i dag. Men när man utformar hur man bygger den trygga skolan så får man aldrig glömma att det är eleverna som går i skolan. Det är ihop med eleverna som ordningsreglerna i skolan ska utformas, säger hon.

Britt-Marie Sellin vill att lärarna ska få tillbaka sin auktoritet och ge lärarna mer mandat.

– Naturligtvis måste man med skolledningen vara väldigt tydlig, att läraren har mandat att bestämma över lektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".