Finansborgarrådet Karin Wanngård, (s). Foto: Ulf Bungerfeldt
Finansborgarrådet Karin Wanngård, (s). Foto: Ulf Bungerfeldt

Strategi mot våldsbejakande extremism kraftigt försenad

"Det är mycket som fyller dagordningen"
1:29 min

Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism har blivit kraftigt försenad. Meningen var att själva strategin och anställningen av en samordnare i staden skulle vara klart för ett par månader sedan. Nu dröjer det till tidigast efter sommaren.

– Ja, det finns ju också andra saker som löper parallellt. Det händer andra saker i vår omvärld som vi är satta att lösa. Så det är mycket som fyller dagordningen och det är mycket som inte hinns med, säger Karin Wanngård (S).

Det socialdemokratiska finansborgarrådet Karin Wanngård säger också att en av anledningarna till förseningen är att de olika partierna i fullmäktige haft egna interna processer gällande strategin, vilket tagit mer tid än hon hade tänkt.

Meningen är att strategin mot våldsbejakande extremism ska användas för att förebyggande arbeta mot all sorts extremism, oavsett om det handlar om islamistisk, antirasistisk, rasistisk eller rent nazistisk extremism.

Senaste tiden har flera incidenter inträffat i Stockholm. I slutet av januari skedde en planerad attack på människor med utländsk bakgrund i centrala Stockholm. Och på flera andra håll har det dykt upp grupper av människor som beskriver sig själva som "medborgargarden som ska hålla ordning på gator och torg".

I dag hålls en demonstration vid Norrmalmstorg, anordnad av gruppen Folkets demonstration. Flera antirasistiska motdemonstrationer planeras på samma plats, och Lars Byström på polisen säger att de kommer bevaka platsen noga.

– Vi brukar sällan prata numerärt när vi pratar om våra insatser. Men vi har en, som vi har bedömt, tillräcklig resurs för att kunna hantera olika typer av händelseutvecklingar, säger Lars Byström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".