Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Pappa Håkans uppmaning till nyblivna föräldrar

1:41 min

Knip igen och njut. P4 Stockholms lyssnare Håkan ringde och berättade hur han klarade av åren som småbarnspappa.

– Njut av de små liven. Punkt. Jag vet inte hur många gånger ungarna har kissat på sig i sängen, man går som ett Frankenstein-monster. Ja, det är jobbigt. Men knip igen och njut av det. Småbarnlivet är slut redan vid tolv-tretton, säger Håkan.

Samtidigt är det många som ser det som provocerande - när man är som tröttast och får höra att man ska njuta.

– När ungen väl kommer ut i världen gäller det att njuta. Då är det verklighet.

Men när du hade kräk i sängen och någon hade kissat ner sig, njöt du då?

– Man måste växa med sitt barn och man får ju massor av energi av den här lilla människan.

Tycker inte att man ska klaga efteråt på att man inte får sova, eller att det är jobbigt. Det borde knappast komma som en överraskning. Att skaffa barn är ett livslångt åtagande och är man inte beredd på det, och allt vad det kan innebära, bör man kanske avstå - och bli ett lyckligt, frivilligt barnlöst par.

När man skaffat barn gillar man läget. Det är omsorgen om dem som gäller. Fattar man inte att man flyttar fokus från sig själv till det nya, lilla livet så är man tyvärr inte mogen att ha barn. Det här är ett problem i tiden som är åt helsike för egofixerat. Egentid och tjafs, ni har valt en större gemenskap i och med att ni skaffat barn. Man schemalägger inte föräldraskap. Har ni fått ett friskt o välskapt barn VAR GLADA!

Jag var 22 år när jag fick mitt första barn och 24 år när det andra barnet kom. Jag var ung och jag bestämde mig direkt att nu är det 20 år då barnen står i absolut fokus. Som ensam mamma vet jag vad jag talar om. Har man ställt in sig på att nu är det barnen och inget annat som gäller blir resultatet trygga, kärleksfulla och duktiga barn. Sova och egen tid får du vänta på till barnen är vuxna. Kram till er alla föräldrar och lycka till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista