Nu öppnas en dagvårdsenhet för cancersjuka barn i Solna (arkivbild).
Nu öppnas en dagvårdsenhet för cancersjuka barn i Solna (arkivbild). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Dagvårdsenhet öppnas för cancersjuka barn

Cancersjuka barn som snabbt behöver vård dagtid slipper framöver köa på barnakuten för att få hjälp. På Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna öppnar nu en dagvårdsenhet.

Där ska familjer med sjuka barn få hjälp med bland annat provtagning, blodgivning och avlastning. Enheten kommer också ha möjlighet att göra direktinläggningar. En annan fördel med den nya lösningen är att de cancersjuka barnen slipper utsättas för risken att smittas av infektioner i väntrummet på akuten.

– På den akuta dagvårdsenheten kan vi snabbt ta emot barncancerpatienter för en tidig bedömning utan att gå via barnakuten. Det kommer också att underlätta vårdflödet och kan även minska behovet av inläggning. Här ska man också på ett bättre sätt kunna koordinera inskrivning och starta behandlingar, säger Nina Hultman, chefssjuksköterska, barnonkologi, Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista