All kollektivtrafik stoppad efter explosioner i Bryssel.
1 av 2
All kollektivtrafik stoppad. Foto: PHILIPPE FRANCOIS/TT
Flera skadade utanför tunnelbanestationen Maalbeck.
2 av 2
Flera skadade utanför tunnelbanestationen Maalbeck. Foto: SEPPE KNAPEN/TT

Svenska Helena: Alla är rädda

4:39 min

Många svenskar bor och arbetar i Bryssel där nu oron är stor efter morgonens sprängdåd på flygplatsen Zaventem, och explosionen i tunnelbanan.

– Alla är väldigt omskakade och rädda.

P4 Stockholm ringer upp Helena Lagerholm som arbetar på SKL i närheten av tunnelbanestationen Maalbeck där det också inträffade en explosion. Där är stämningen upprörd, berättar hon.

– Just nu sitter vi på vårt kontor och följer nyheterna. Alla är ganska uppskadade, säger Helena Lagerholm.

Kontoret ligger ungefär tio minuters promenadväg till tunnelbanestationen där det rapporteras om flera döda och skadade - omkring 100 meter från EU-kommissionens högkvarter.

– Det känns obehagligt, speciellt nu inför påsken. Jag har en kompis som skulle komma ner ikväll och en kollega som skulle åka hem till Sverige imorgon. Själv skulle jag ta tåget till London imorgon, men jag vet inte om jag kommer våga.

Dåden i Paris ligger i färskt minne, säger Helena Lagerholm.

– Man återhämtade sig och vågade röra sig obehindrat igen. Men i helgen var första gången jag tänkte på det igen - då smög det sig på. Nu är det lika påtagligt som det var då, vid Parisdåden.

Vad händer härnäst?

– Jag vet faktiskt inte. Vi på kontoret har bestämt oss för att hålla oss här idag och ställa in alla möten. Det första man vill är inte att rusa ner på gatan i ett sådant här läge. Man vill avvakta och lugna ner sig lite.

Terrordåd den senaste tiden

  • Turkiet, 19 mars: Minst fem personer dödas och 39 skadas när en självmordsbombare detonerade en bomb på gågatan Istiklal i Istanbul. Extremistgruppen Islamiska staten (IS) pekas ut för dådet.

  • Turkiet, 13 mars: 35 människor dödas när två självmordsbombare slår till mot Kizilaytorget, i Ankara. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.

  • Elfenbenskusten, 13 mars: Beväpnade män öppnar eld mot strandgäster på turistorten Grand-Bassam. 16 personer dör och nordafrikanska terrorgruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) tar på sig dådet.

  • Irak, 25 februari: Minst 70 personer dödas i en attack mot en marknad i Sadr City. IS har sagt sig ligga bakom dådet.

  • Turkiet, 17 februari: En bilbomb i Ankara dödar närmare 30 människor och skadar ett stort antal personer, framförallt militärer. TAK tar på sig dådet och hotar med fler attacker.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista