1 av 2
Abdi Kayse visar upp filmen i sin mobil. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
2 av 2
Abdi Kayse visar upp filmen i sin mobil. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Film ska avskräcka unga från terrorresor

"Extrema grupper får stå oemotsagda"
1:48 min

Videofilmer på sociala medier är det senaste vapnet mot terrorgruppen IS rekrytering. Bakom satsningen står Islamiska förbundet i Järva.

Islamiska förbundet vill skapa motargument till terrororganisationers våldglorifierande videofilmer på internet som lockar unga att resa till bland annat Irak och Syrien för att strida.

Filmen visar scener från en stad under bombning med bolmande rökmoln och människor som haltande går över ruiner av det som en gång var byggnader.

En av profilerna i filmen är Rinkeby-bon Abdi Kayser. Han medverkar i filmen för att ge ungdomar en annan bild av terrorresorna.

— Man blev frustrerad över att de extrema grupperna fick stå oemotsagda och att de kunde spy ut propaganda men att ingen sa något emot, att ingen hade ett motbudskap och att ingen hade en annan väg, säger Abdi Kayse.

Islamiska förbundet i Järva har under en längre tid arbetat förebyggande mot radikalisering bland unga med det så kallade Waanno-projektet som är finanserat av Allmänna arvsfonden och stadsdelarna Spånga-Tensta samt Rinkeby-Kista. Där ingår psykologer, polisen och stadsdelarna.

Mycket av strategin handlar om att utbilda och stötta nyckelpersoner i ungdomarnas närhet, berättar Ibrahim Bouraleh, ordförande i Islamiska förbundet i Järva.

— Det kanske inte syns så mycket men underifrån pågår ett stort arbete. Polisen är också inblandad. Vi ser hur vi kan hitta föräldrar som är drabbade och hur man kan stötta ungdomarna som har de här tankarna, säger, säger han.  

Fortfarande finns mycket oklarheter gällande Stockholms Stads övergripande strategi mot våldsbejakande extremism.

Ibrahim Bouraleh säger att staden måste kraftsamla. Det håller Abdi Kayse med om.

— Samhället bör arbeta långsiktigt och inte bara fokusera på en grupp som kanske försvinner om några månader, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".