Svante Henrysson
Svante Henrysson, nyligen tilldelad Nordiska Rådets musikpris. Foto: Alexander Hammarlöf

Prisad musiker köper tid för att hjälpa flyktingar

7:31 min

Svante Henryson har tilldelats Nordiska Rådets musikpris - bland det finaste man kan få i musiksverige. Firar gör han genom att jobba som volontär på ett flyktingboende.

Han spelar cello och bas och komponerar. Och brinner för att hjälpa andra. Så när Svante Henryson tilldelades Nordiska Rådets musikpris, som bland annat innehåller över 400 000 kronor, bestämde han sig för att använda pengarna till att köpa tid.

– Så är det, jag använder pengarna till att tacka nej till jobb som jag annars skulle tagit. Och så använder jag den tiden till att hjälpa andra, säger Svante och fortsätter: 

– Nu lägger jag ungefär sju timmar i veckan på att jobba som volontär på ett evakueringsboende för flyktingar en bit utanför Stockholm.

Svante Henryson är välkänd på många håll i världen och har upplevt musikaliska framgångar i över tre decennier.

– Det är fantastsikt men det som gör mig mest lycklig är ändå att få hjälpa andra. För ett tag sedan på evakueringsboendet lekte jag med barn som fick se snö för första gången. Det finns inget som kan ersätta den känslan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista