Demonstration mot nedläggning av BB Sophia.
Demonstration mot nedläggning av BB Sophia. Foto: Nellie Pilsetnek/Sveriges Radio

Demonstration mot nedläggning av BB Sophia

3:46 min

Under en demonstration vid lunch i dag, försökte barnmorskor och undersköterskor från BB Sophia få Landstinget att ändra uppfattning om nedläggningen i sommar.

Johanna är en av dem som var på plats vid Landstingshuset i dag:

– Jag jobbar på BB Sophias Neonatalavdelning och jag är djupt oroad över hur sommaren och framtiden kommer att bli för våra patienter.

Vad hoppas du på med den här demonstrationen?

– Att någon lyssnar och börjar ta ansvar, för det är riktigt riktigt illa nu.

Vart kommer du att ta vägen om BB Sophia lägger ner, eller när det läggs ner?

– Ingen aning, lämna vården kanske, säger Johanna som är undersköterska.

Berätta vad det står på ditt plakat.

– Det står, vi finns, vi är bra, vi behövs, jag tror inte de vet hur det är på golvet, säger Maria Ström Andersson

Vad tror du om framtiden?

– Jag jobbar ju på neonatalen sedan ett antal år tillbaka och jag tror att jag kommer att lämna vården helt och hållet efter det här faktiskt.

Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårds, landstingsråd svarade på frågor och tog emot namnunderskrifter i protest mot nedläggningen av BB Sophia. Om det sa barnmorskorna så här:

– Det kändes bra och kraftfullt att lämna över så många namnunderskrifter som kommer både från vår verksamhet men också från många mammor på stan som var med i födelsevrålet. Responsen ar positiv på namnunderskrifterna, men vi har ju inte fått några konkreta svar på vår oro, hur det ska lösa sig med förlossnings- och neonatalplatser, säger. Det är oroande om det inte kommer finnas någon lösning med personal och förlossningsplatser. säger Maria Midstam, barnmorska på förlossningen och neonatalavdelningen

– Jag tyckte att vi fick vaga svar, vi har inte fått några svar på hur det här ska lösas, det känns inte som att de tar det på allvar och förstår vad som kommer att hända i sommar. Jag vill också säga att vi ju inte anser att vi är bättre än de andra klinikerna, som gör ett fantastiskt jobb på de andra klinikerna. Men vi behövs också, annars kommer det att bli tufft för dem, vi gör det här för deras skull också, säger Alexandra Goldberg, barnmorska och förtroendevald på BB Sophia

– Jag håller med om att de är vaga och inte verklighetsförankrade. De chefers om finns på golvet har uttryckt en stor oro, på den andra klinikerna om att de inte kommer att kunna ta emot alla dessa födande kvinnor och neonatalvården har det ännu värre. Utan personal kommer de inte lyckas ta emot alla, så visst det finns en sjukhuschef som vill dra in förlossningar, för då får de pengar, precis som privata aktörer vill, de har precis samma vinstintresse och det är därför de säger att ja vi kan, och de måste, säger Yvonne Eisenberg, barnmorska.

Vad kommer att hända med de barn som i dag föds för tidigt eller av annan anledning behöver vård på neonatal och som det inte finns plats för?

– Många barn skickas i dag mellan sjukhusen i Stockholm, vi tar emot över 40 procent prematura eller andra sjuka barn från andra sjukhus, så jag gissar att det blir mer transporter, mer nyfödda och sjuka barn i ambulanser på vägarna, som också kommer att få lämna Stockholm för vård i andra städer.

Det låter som att det kan bli fara för deras liv?

– Absolut, säger Maria Midstam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista