Södersjukhuset
1 av 2
Det blir inget nytt sjukhus som kan avlasta SöS. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Södersjukhuset, vägskylt
2 av 2
Inget nytt akutsjukhus i Söderort Foto: CHRISTINE OLSSON/Scanpix

Tvärstopp för nytt akutsjukhus i Söderort

1:30 min

Planerna på ett nytt akutsjukhus i södra Stockholm stoppas. Landstinget räknar med att kunna lösa bristen på vårdplatser på de sjukhus som redan finns, och dessutom skulle ett nytt sjukhus kosta för mycket.


Det här möter nu skarp kritik från oppositionen. Socialdemokraten och oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg säger till P4 Stockholm att det är tydligt att tio års borgerligt styre i landstinget medfört en mycket dålig ekonomi.

–Det här beskedet, som kom mycket överraskande, innebär att moderaterna inte har råd med framtidsinvesteringar som regionen så väl behöver, och det tycker jag är mycket beklagligt, säger hon till P4 Stockholm.

Älvsjö, och i synnerhet Älvsjö Idrottsplats var en av de platser som var tänkt som placering av det nya akutsjukhuset söder om Stockholm. Andra platser landstinget övervägt är Larsboda i Farsta, och på Årstafältet.

Så sent som i somras visade landstingets utredning att det nya sjukhuset var nödvändigt av flera orsaker, dels för att möta behovet av fler vårdplatser i ett Stockholm som växer, men också för att ersätta en del av Södersjukhuset som ska bantas och bli mindre.

Nu är det helt nya bud det blir inget nytt akutsjukhus alls. Det kostar för mycket men enligt landstingsledningen är det inte fråga om dålig ekonomi utan att behovet nya vårdplatser istället kan lösas på de befintliga akutsjukhusen.

Paul Lindqvist, moderat fastighetslandstingsråd, förklarar det med att vårdtiderna blir allt kortare, och att behovet av vårdplatser på så sätt minskar.

–Därför vore det dumt att bygga ett helt nytt akutsjukhus i onödan, säger han till P4 Stockholm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista