Prima Liljeholmen.
1 av 2
En revision av Primas mottagning i Liljeholmen visade att vårdföretaget tagit för mycket betalt av landstinget. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
Conny Gabrielsson.
2 av 2
Conny Gabrielsson får efter juristens granskning sluta som enhetschef. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Juristen: Avtalet med Prima har inte skötts professionellt

2:05 min

För kamratliga mejl och en oprofessionell hantering. Landstingets chefsjurist Anne Rundquist kritiserar hur avtalet om Primas återbetalning kom till. Det här har skadat förtroendet för landstinget, menar hon.  

P4 Stockholm har tidigare berättat om granskningen av Primas psykiatriska mottagning Liljeholmen som ledde fram till att företaget skulle betala tillbaka nästan en halv miljon kronor.

Efter att P4 Stockholm begärt ut mejl mellan landstingets chef Conny Gabrielsson och vårdföretaget Primas vd Anna Wiklund tog hälso- och sjukvårdsdirektören Barbro Naroskyin beslut om en juridisk granskning. Den granskningen presenterades i dag och har bland annat lett fram till att Conny Gabrielsson inte får fortsätta som enhetschef.

– Förtroendet för honom som enhetschef är förbrukat med anledning av hur han har skött det här ärendet. Däremot är han fortfarande anställd hos oss och vi för diskussioner med honom om fortsatta uppdrag, säger Barbro Naroskyin.

I sin utredning riktar chefsjuristen Anne Rundquist kritik mot att diskussionerna om hur mycket Prima ska betala tillbaka till landstinget har förts över mejl, att de har tagit för lång tid och att de inte har diarieförts.

– Jag har kommit fram till att det har varit en process som inte har genomförts på det sättet som den borde. Den har helt enkelt varit oprofessionell. De allvarligaste bristerna är att man inte har förberett sig och inte genomfört det på ett strukturerat sätt, säger Anne Rundquist.

Själva beloppet som Prima ska betala tillbaka har Anne Rundquist inga anmärkningar på. Däremot är hon kritisk mot den kamratliga tonen i de mejl mellan Conny Gabrielsson och Anna Wiklund som P4 Stockholm förut har berättat om.

Anne Rundquist menar att detta i förlängningen kan skada medborgarnas förtroende för landstinget.

– Vi kommunicerar inte med leverantörer på ett kompissätt, för de är inte kompisar. Vi har en professionell relation med någon utifrån ett avtal som vi har ingått. Det brister i seriositet. Det är jätteallvarligt, vi arbetar med skattemedel och uppdrag för att tillgodose medborgarnas behov av sjukvård. Det är klart att man måste vara oerhört noggrann och seriös när man har ett sådant uppdrag, säger Anne Rundquist. 

P4 Stockholm har utan framgång sökt Conny Gabrielsson för en kommentar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista