Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Egenvården ökade med landstingets regi

Publicerat torsdag 24 mars 2016 kl 05.25
"De gamla är inte mer friska än när de skrevs in"
(1:52 min)
Äldre kvinna.
1 av 2
Ingen hjälp med exempelvis ögondroppar och mediciner. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Foto: Maria Jansson/Sveriges Radio
2 av 2
"Kommunen och omsorgen borde få pengarna", säger Monica Nyholm, ordförande i SPF i Haninge.

Äldre personer får i högre grad klara sin vård själva efter att landstinget vid årsskiftet tog över hemsjukvården i Haninge. Tidigare sköttes enklare vård av kommunens hemtjänst.

– Jag menar att landstinget har frånsagt sig sitt ansvar. Man bedömer en människa som ligger på sjukhus, sedan blir den hemskickad och bedömd till att kunna klara sig själv. Stina som ligger där, hon är inte mer färdigbehandlad än hon var innan, säger Monica Nyholm, ordförande i pensionärsorganisationen SPF i Haninge.

Hon har själv nyligen blivit utskriven från sjukhuset efter att ha brutit benet och minns diskussionerna i sjukhussalen mellan patienter, deras anhöriga och vårdpersonal. Det var långa diskussioner med ofta delade meningar om vad patienten egentligen klarar av att sköta hemma. Hon upplever att äldre och sjuka sjuka utan anhöriga och de som har svårt att stå på sig, oftare får ett så kallat vårdintyg i händerna, där de ska skriva under på att de klarar att sköta sin vård själv, exempelvis att själv kunna ta sina mediciner, att ta sina ögondroppar eller smörja ett sår.

Sedan landstinget vid årsskiftet tog över all hemsjukvård i Haninge har vården mer noggrant börjat granska de äldres behov och börjat lägga större ansvar på de gamla själva. I år har det kommit in 28 anmälningar till kommunen om så kallad egenvård, det vill säga meddelanden eller intyg om att medicinskt ansvarig anser att den äldre själv i fortsättningen kan utföra sysslan och som den gamle ska signera.

Det handlar oftast om att ta sin medicin men kan också gälla annat, som att ta ögondroppar eller ta på stödstrumpa - sysslor som fram till årsskiftet utfördes av hemtjänsten genom så kallad delegation.

Men att det nu är utbildad personal, vårdcentralens sjuksystrar, som ger medicinen har samtidigt ökat säkerheten och tryggheten för de äldre, menar kommunens tjänstemän.

Och kommunens beslut att låta landstinget sköta den medicinska vården åt de gamla står kvar, säger Annette Haaf, ordförande i äldrenämnden.

– Jag tycker rätt ska vara rätt. Jag kan bara vända på det och fråga "vad skulle landstinget göra åt kommunen gratis"? Det tror jag inte skulle vara någon arbetsuppgift. Men vi utför ju det här. Vi får ju ingen ersättning för delegerade uppgifter, säger hon.

Det är beklagligt att de äldre i Haninge nu får ta emot mer personal i hemmet, säger Ella Bohlin, barn och äldrelandstingsråd för Kristdemokraterna.

– Det här blir en direkt effekt av att landstingets och kommunens personal möts i dörren hemma hos en patient. Jag tror att den enda lösningen i längden är att kommunalisera hemsjukvården, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".