Äldre kvinna med käpp
Foto: Hasse Holmberg / TT

Ny strid om hemsjukvården

2:33 min

Det blåser upp till strid mellan länets kommuner och landstinget om vem som ska betala för hemsjukvården. Nu drar sig även Botkyrka kommun ur samarbetet med landstinget. En följd blir att äldre och sjuka i kommunen kan få ta emot fler besök i hemmet.

Oavsett hur vården organiseras, säger Ingegärd Paulsson, som själv bor i Stockholm och än så länge inte påverkas av konflikten mellan landsting och kommuner, så måste ansvariga se till att det blir bättre kontinuitet i hemtjänst och vård.

- Träffar man gamlingar som har hemtjänst så säger de alltid "det kommer så många nya, man vet inte vem som kommer" och så. Det här gör att världen blir ohanterlig, säger Ingegerd Paulsson, pensionerad psykolog som engagerat sig för att få ner personalomsättningen i äldrevården.

I början hade hon 19 olika personer hemma på en månad, något hon vägrade acceptera. Idag är de ungefär 7, vilket hon ser som få jämfört med andras situation.

- Jag har det ovanligt bra. Jag får ett mejl varje kväll om vem som kommer dagen efter. Så jag vet hur min dag kommer att se ut. Och jag behöver veta det. För vet jag inte det, då snurrar det här hela tiden i huvudet "vem är det som kommer nu?".

Sedan 1 april i år kommer hemtjänsten i Botkyrka inte längre att utföra vårdsysslor åt landstinget som exempelvis att dela ut mediciner, göra omläggningar eller sätta på stödstrumpor Det innebär att det istället blir landstingets sjuksköterskor som får åka hem till den gamle och utföra sysslorna.

Det här är följden av en konflikt mellan länets kommuner och landstinget om vem som egentligen ska stå för hemsjukdvården och Botkyrka blir den 10:e kommunen i länet att bryta samarbetet med landstinget.

Botkyrka kommun ville ha fler sjuksystrar i hemtjänsten, men anser sig inte ha råd och överlämnar därför vården åt landstinget och vårdcentralen, berättar Tuva Lund socialdemokrat, ordförande i äldrenämnden.

- Vår utredning visar att vi nu idag avstår 3,8 miljoner kronor som går till landstinget när vi utför deras arbetsuppgifter utan ersättning. De 3,8 miljoner kronorna skulle vi kunna satsa i hemtjänsten, säger hon.

För landstinget kostar det 300 kronor varje gång en sjuksköterska åker hem till en patient, medan det kostar betydligt mindre att låta hemtjänsten utföra sysslan.

I andra län kom politikerna överens redan på 90-talet och valde då att låta kommunerna sköta hemsjukvården. En samverkansgrupp tar nu upp frågan för nya diskussion, men att landstinget skulle släppa ifrån sig mer resurser som kommunerna vill, det är inte troligt.

- Det här är arbetsuppgifter som kommunerna åtog sig i början på 90-talet när Ädelreformen genomfördes. Vi har helt enkelt gjort en arbetsfördelning redan då, och jag tycker att det är viktigt att man håller de saker man lovat att göra på kommunnivå, säger Ella Bohlin barn och äldrelandstingsråd för Kristdemokraterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista