Äldre man går med käppar i korridoren på ett äldreboende
1 av 2
Äldreboende i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg / TT
Wolfgang Hed, ordförande för pensionärsrådet på Södermalm.
2 av 2
Wolfgang Hed, ordförande för pensionärsrådet på Södermalm. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Platser på äldreboenden försvinner i Stockholm

Pensionärsrådet: Man måste nästan vara färdig för döden
1:46 min

Runt 200 äldrevårdsplatser försvinner när Vintertullens äldreboende på Södermalm läggs ner.

Sedan tidigare har Stockholm också beslutat att stänga nästan ett 30-tal platser på Enskededalens servicehus.

Pensionärsrådet på Södermalm är oroad över utvecklingen.

– Än har vi ju inte fått några signaler om att man ska ersätta platserna, utan snarare tvärtom, utan man säger att behovet finns inte, man säger att många platser står tomma, säger Wolfgang Hed som är ordförande för pensionärsrådet på Södermalm.

I slutet av januari beslutade Stockholm att stänga 27 platser på Enskededalens servicehus. Det här är bara ett av flera boenden som riktar sig till äldre som lägger ner platser.

Till exempel försvinner över 200 olika boendeformer som är riktade till gamla när Vintertullens äldreboende läggs ner till årsskiftet.

Orsaken till att det läggs ner är att huset är i så dåligt skick, säger Anders Göransson (S) som är ordförande för Södermalms stadsdelsnämnd. Han nämner också att många rum på äldreboendet stått tomma eftersom det varit svårt att få tag i hyresgäster.

– Vårt beslut grundar sig på dels utifrån att förvaltningen bedömer att efterfrågan på vård och omsorgsboenden på Vintertullen kommer i fortsättningen kommer vara lågt och bedömningen är att behovet kommer vara väl tillgodosett i innerstaden, säger Anders Göransson.

Att det skulle bli färre platser för äldre håller inte Anders Göransson med om. Han säger att det totalt i staden kommer bli fler platser framöver även om antalet äldreboendeplatser i innerstaden minskar något.

Äldrenämnden lyfter också fram att det till år 2024 inte kommer vara brist på äldreboendeplatser i Stockholm. Men att det håller inte Wolfgang Hed pensionärsrådet på Södermalm med om.

– Man säger från de styrande i Stadshuset att det inte finns behov, men behovet finns det vet vi ju. Det finns väldigt många äldre som flytta till ett äldreboende, men handläggningen till at flytta till ett boende kräver nästan - inte att du är färdig för döden, men inte långt ifrån, säger Wolfgang Hed.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".