Äldreboendet La Casa. Foto: Linda Aktén /Sveriges Radio.
Äldreboendet La Casa. Foto: Linda Aktén /Sveriges Radio.

Stockholm ser över behovet av äldreboenden

"I dag ser det lite olika ut"
1:42 min

Stockholms stad tar nu fram en boendeplan för framtidens behov av äldreboendeplatser. Enligt kommunen är behoven tillgodosedda fram till år 2024.

– I dag ser det lika olika ut i olika regioner i Stockholms stad. Till exempel i Västerort saknas det platser, men hur vi ska bemöta det är varje stadsdels ansvar att göra beställningar på nya boenden, säger Raili Karlsson som är avdelningschef vid äldreförvaltningen i Stockholm.

Stockholm gör en större översyn när det gäller behovet av äldreboenden framöver. Enligt kommunen ser det relativt bra ut fram till år 2024, därefter väntas behovet öka drastiskt. Med en allt äldre befolkning väntas behovet av antalet på vård och omsorgsboenden öka från drygt 5600 till över 7800 runt år 2040. I dag finns det enligt Raili Karlsson ett överskott på platser på servicehus, runt tvåhundra platser står tomma.

Samtidigt säger pensionärsorganisationer att äldre som skulle som behöva flytta till ett annat boende får avslag på sin ansökan för att de anses för friska.

– Vad är behovet, det är ju politiker och tjänstemän som styr behovet genom att bevilja äldre plats på äldreboendet, säger Wolfgang Hed som är ordförande för Södermalms pensionärsråd.

Det blir avslag på runt 40 procent av ansökningarna, enligt äldreförvaltningens egen statistik. Förvaltningen lyfter därför fram behovet av att bygga ut och erbjuda äldre någon form av mellanbonde. Dit pensionärer som är relativt friska kan flytta.

– Vi säger att äldre inte har ett behov av att flytta till ett äldreboende, utan man måste skapa ett mellanboende eller någon form av trygghetsboende dit det inte behövs något biståndsbeslut för att flytta, säger Raili Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".