Radovan Karadzic. Foto: Jerry Lampen/TT
Radovan Karadzic. Foto: Jerry Lampen/TT

Bosnier i Stockholm kluven till dom mot Karažić

0:30 min

Den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karažić döms idag av FN:s krigsbrottsdomstol i Haag till 40 års fängelse för bland annat folkmord i Srebrenica.

I Srebrenica dödades över 7 000 muslimska pojkar och män under sommaren 1995.

Han fälls även för krigsbrott och brott mot mänskligheten för den 44 månader långa belägringen av Sarajevo.

Det var också ett krigsbrott att ta över 200 FN-soldater som gisslan i flera städer i maj-juni 1995, anser domstolen. Syftet med gisslantagandet var att förhindra Natobombningar.

Karažić fälls även för brott mot mänskligheten i en rad samhällen i Bosnien, det handlar om fördrivning och mord på muslimer och kroater.

Karažić döms till 40 års fängelse.

Rättegången har pågått under nära 500 rättegångsdagar där fler än 580 vittnen hörts och han är den hittills högste ledaren som får sin dom för brotten som begicks under krigen i det forna Jugoslavien.

Stockholmaren Armin Hadzic, ordförande i APU Network, en organisation som arbetar för att bygga broar mellan bosnier och svenskar, känner sig kluven till om domen verkligen är en upprättelse:

– Det är inte en upprättelse mot de som har förlorat sina anhöriga. Jag tror inte att domen spelar någon roll för dem personligen. Men någon slags moralisk upprättelse är det, för den politik och alla de påföljder av den Bosnisk-Serbiska politiken i Bosninen Hercegovina under kriget på 90-talet, så är det en upprättelse.

Men också som svar till de Bosnien-Serbiska politiker i dag och till de politiker i Serbien som senast i dag, förnekade folkmordet i Srebrenica, avslutar Armin Hadzic, ordförande i APU Network.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista