Rebecca Stenberg, forskare vid Carer vid Linköpings universitet och säkerhetsansvarig i Friluftsfrämjanet Nyköpings skridskosektion.
Rebecca Stenberg, forskare i räddningstjänstfrågor vid Carer vid Linköpings universitet och säkerhetsansvarig i Friluftsfrämjanet Nyköpings skridskosektion. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Bättre samverkan vid isolyckor efterlyses

2:07 min

Polisen saknar rutiner för samarbete med Sjöfartsverkets flyg- och sjöräddningscentral, JRCC, vilket kan leda till försenade räddningsinsatser. Detta kritiseras nu av forskare.

Trots att Mälaren, Vättern och Östersjökusten är klassade som statliga räddningstjänstområde där Sjöfartsverkets flyg- och sjöräddningscentral, JRCC, ska leda insatserna exempelvis när någon försvunnit på is, så saknar polisen i berörda län rutiner för samarbete med JRCC. Det här riskerar att leda till försenade räddningsinsatser där varje minut kan vara avgörande för att rädda liv.

Vi har granskat de aktuella programmen för eftersök av försvunna personer för polisen i Sörmland, Västmanland, Uppsala och Stockholms Östergötlands och Jönköpings län.

I programmen som polismyndigheterna är ålagda att ha ska det anges vilka andra myndigheter som polisen ska samarbeta med när det krävs större insatser - men inte i något fall nämns JRCC.

Rebecca Stenberg, är forskare vid Centrum för räddning och respons vid Linköpings universitet, och oroad över bristen på samarbete.

– Det är inte så att vi på något sätt är nedlusade med räddnings- eller sökresurser i Sverige. Och allra värst är ju det här på landsbygden där resurserna är som glesast. Så självklart behöver man samverka och hela tiden utveckla bättre strategier för samverkan, säger Rebecca Stenberg.

Ett exempel på när den här bristen kan ha haft avgörande betydelse var när det i januari tog en och en halv timme från det att anhöriga ringde SOS alarm om att två äldre män var försvunna i ett utpekat område på skärgårdsis tills dess att polisen i Sörmland som följde sitt program för eftersök kontaktade JRCC som då startade en stor räddningsaktion. Bägge männen hittades senare döda.

Andrew Tomkinson, ställföreträdande sektionschef på regionledningscentralen i Polisregion Mitt ser behov av att få med JRCC i programmen för eftersök, men tycker inte att det är en brist att det inte finns med idag.

– Nej, jag tycker inte det. Det är klart, hade jag varit en ny räddningsledare, alltså ny i funktionen, ja då kanske det hade varit en brist, säger Andrew Tomkinson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista