Glädje i Karlskrona efter söndagskvällens kvalmatch till SHL mellan Karlskrona och AIK i ABB Arena i Karlskrona. Matchen slutade 4-1, och därmed är Karlskrona kvar i SHL nästa säsong.
Glädje i ABB Arena efter att Karlskrona säkrat kontraktet. Foto: Björn Lindgren/TT.

Inget SHL för AIK

3:40 min

Det blir inget SHL-spel för AIK. Karlskrona vann det femte kvalmötet med 4–1 och behåller sin plats i högsta serien.

Karlskrona kom till spel med möjlighet att förgylla påskdagen med säkrat SHL-kontrakt. Matchinledningen gav besked om att laget planerat att göra ett allvarligt menat försök att ta tillvara på den möjligheten. Laget virvlade runt med bra fart i AIK:s zon vilket gav några bra målmöjligheter.

Den första perioden var rakt igenom tempostark. Karlskrona höll för det mesta i taktpinnen men AIK vägrade att ge upp sin SHL-dröm och ställde om snabbt när tillfälle gavs. Bara de båda målvakterna, Johan Holmqvist i Karlskrona och Robin Rahm i AIK, såg till att det var mållöst i första paus.

Efter paus blev det dags för Karlskrona att ta tag i taktpinnen även målmässigt. AIK:s Tobias Ericsson fick vila i utvisningsbåset i fyra minuter efter en oaktsam klubba upp i ansiktet på Karlskronas Joachim Rohdin. Alexander Bergström var den Karlskronaspelare som var sist på pucken efter fint spel i numerärt överläge.

I slutet av perioden hade AIK en svårslagen möjlighet att utjämna. Spel fem mot tre i två minuter. Men Johan Holmqvist vägrade fortsatt att släppa någon puck förbi sig. När det stod klart att Karlskrona klarat det numerära underläget höll de stående ovationerna på att lyfta taket i hallen.

Två minuter in i tredje perioden blev SHL-lukten kring Karlskrona än starkare. Julien Brouilette sköt ett skott som Rahm i målet motade rakt ut i banan och Jimmy Andersson hade inga bekymmer med att sätta returen till utökad ledning. När sedan Riley Holzapfel några minuter senare satte trean var AIK ett besegrat lag.

Efter slutsignalen bröt det stora jublet loss i hallen. Karlskrona är klart för en andra säsong i finrummet SHL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista