Det planerade bostadsområdet Persikan på Södermalm. Foto: Svenska Bostäder

Örebro har lösningen på Stockholms bostadsbrist

3:17 min

Örebros kommunalråd tror sig ha lösningen på bostadsbristen i Stockholm - att bygga närmare inpå naturreservaten.

I debattartikeln i Dagens Nyheter slår det kommunalrådet i Örebro sig för bröstet. Björn Sundin (S), som han heter, hävdar att Örebro har lösningar och är villig att bidra med kunskap om hur stockholmsregionen ska kunna bygga tätt och ändå behålla grönområderna.

– Det har blivit mycket diskussioner om naturreservatens vara eller icke-vara när man bygger bostäder. Man måste faktiskt kombinera det där och det tycker jag ibland att man verkar glömma i Stockholm, säger Björn Sundin (S) i P4 Stockholm.

– Vi bygger i princip fram till naturreservatgränserna hela tiden. Det blir mer attraktiva lägenheter och vi behöver den marken till företag och annat. Man får se till att kompensera med vallar, planera träd och buskar.

Björn Sundin är beredd att låna ut ett team från Örebro stadsbyggnadskontor till exempelvis Sundbyberg för planering av Kymlinge. Han uppmanar i samma debattartikeln Kungahuset att sluta motverka förändringar runt Gärdet.

– För oss är det avgörande att Stockholm bygger bostäder. Om ni inte klarar det påverkar det oss också, Björn Sundin (S).

Hur kommunerna och Kungahuset reagerar på denna utsträckta hand vet vi ännu inte.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista