Avicii

Avicii gör sin sista turné

5:42 min

Dj-stjärnan Tim "Avicii" Bergling från Stockholm slutar turnera och spela live efter 2016.

De senaste åren har Tim "Avicii" Bergling turnerat jorden runt och uppträtt på de allra största scenerna.

Men nu är det snart slut med det.

I ett öppet brev som publicerades på hans hemsida och sociala medier-konton på tisdagen skriver Avicii bland annat:

"... jag har bestämt att den här svängen 2016 blir min sista turné och mina sista shower."

Han förklarar att han lärt känna sig själv bättre och insett att det finns så mycket han vill göra med sitt liv.

"Jag vet att det är en välsignelse att få resa runt hela världen och uppträda, men jag har för lite över för det liv som den verkliga personen bakom artisten lever", skriver Avcii.

Han är dock noga med att påpeka att han "aldrig kommer att lämna musiken". Han lägger också in en brasklapp om att han också kan komma att göra scencomeback - men att det i så fall kommer att dröja.

TT har varit i kontakt med Aviciis management som hänvisar till brevet och inte vill ge några ytterligare kommentarer.

För låtskrivaren Carl Falk, som nyligen befann sig i USA tillsammans med Avicii, kommer inte nyheten som någon överraskning.

– Det har känts som om det varit på gång och det respekterar jag fullständigt. Jag har sagt till Tim att jag tycker att man ska göra det man känner, och känner man att man behöver ladda om batterierna eller hitta ny inspiration i någonting annat så ska man göra det, säger han till TT.

Avicii har de senaste åren dragits med hälsoproblem och tvingats ställa in flera turnéer och konserter. Under 2014 opererades han gallblåsa bort vilket ledde till en sjukskrivning och så sent som i oktober i fjol ställde han in samtliga konserter för resten av det året för att få en "välförtjänt paus".

Aviciis senaste album "Stories" släpptes i fjol. Hans enda planerade Sverigespelning i år äger rum i Malmö den 5 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista