Bilbrand i Husby. Foto: Lotta Karlsmark/Sveriges Radio
Bilbrand i Husby i Järvaområdet. Foto: Lotta Karlsmark/Sveriges Radio

Antalet bilbränder i Järva minskar

1:39 min

Både antalet bostadsinbrott och bilbränder i området runt Järva i västra Stockholm har minskat det senaste året, det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Vi tror att det beror på att polisen i nära samverkan med bland annat kronofogden och parkeringsbolag har gjort en insats mot bilmålvakter, det är ofta deras bilar som brunnit som används vid kriminella handlingar, säger Per Granhällen som är säkerhets- och brottsförebyggande strateg vid Rinkeby/Kista stadsdelsförvaltning.

Mellan den första augusti 2014 och den första februari 2015 inträffade 33 bilbränder i Rinkeby Kista. Samma period året efter hade den siffran sjunkit till 17, alltså en halvering.

I Spånga Tensta har har också antalet bilbränder halverats under samma period, från 29 till 15.

Den främsta orsaken till att bilbränderna minskat i området är den riktade insats som gjorts mot bilmålvakter, alltså personer som ofta har stora skulder och som har många bilar skrivna på sig.

– Man plockar bilar hela tiden, men två riktade insatser de senaste två veckorna har gett 43 bilar, säger Per Granhällen.

Även trenden för bostadsinbrott går åt rätt håll. Det senaste året har bostadinbrotten i området runt Järva minskat med mellan 30 och 50 procent enligt det brottsförebygganade rådet.

Enligt Per Granhällen kan det bero på att någon tjuv som varit verksam i området sitter i fängelse.

När det gäller bränderna tror Per Granhällen att det påverkar tryggheten i området.

– De här bilarna ägs ju av bilmålvakter så det är ju ingen som drabbas egentligen, mer än tryggheten. Det smäller om däcken, brandbilar som rycker ut, polis som kommer till platsen, det är dramatik runt sådant här, säger Per Granhällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista