Internationella hjälporganisationen Läkare i världen ger vård till papperslösa i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Internationella hjälporganisationen Läkare i världen planerar att ha sin rullande sjukvårdsmottagning igång under april. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rullande sjukvård för EU-migranter

1:21 min

Under april kommer en ny skåpbil börja rulla på Stockholms gator. Skåpbilen ska användas som sjukvårdsmottagning för EU-migranter.

Det är Läkare i världen som startar sjukvårdsatsningen. Skåpbilen är beställd kommer vara ungefär lika stor som en flyttbil som man kan köra med ett B-körkort.

– Den kommer rulla både i Stockholms och Uppsala län, och planen är att den ska köra runt en kväll i veckan var i de båda städerna med kranskommuner, säger Eliot Wieslander, generalsekreterare för Läkare i världen.

Skåpbilen ska ha ett samtalsrum och ett undersökningsrum där enklare undersökningar och receptfria läkemedel ska erbjudas.

– Skåpbilen ska mer ses som ett komplement till den vårdmottagning som läkare i världen redan driver i Stockholm, säger Eliot Wieslander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista