Håkan Gyllenhammar
Håkan Gyllenhammar är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Hallunda. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Hallunda blir av med Arbetsförmedlingen

1:40 min

Arbetsförmedlingen ska ta bort 13 av sina 28 kontor i Stockholms län. För Botkyrkaborna innebär det att Arbetsförmedlingen i Hallunda försvinner - istället får de åka till Flemingsberg

– Det är synd att Arbetsförmedlingen flyttar till Flemingsberg. Jag bor här och det är nära för mig att komma hit om jag undrar någonting. Och det är många som bor här som är arbetslösa, säger Teyent Desta.

Hon har precis varit på Arbetsförmedlingen i Hallunda i Botkyrka. I framtiden får hon åka till Flemingsberg istället.

I Arbetsförmedlingens nya förslag om framtidens besökskontor finns inte Hallunda med. Istället ska ett mindre kontor, för främst nyanlända invandrare, finnas i Alby i Botkyrka.

Den som behöver mer hjälp, eller inte är nyanländ får sätta sig på bussen och åka de 25 minuterna till Flemingsberg i Huddinge.

Håkan Gyllenhammar är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Hallunda. Han ser omgörningen som ett led i att ge både arbetslösa och arbetsgivare mesta möjliga service.

– En av lösningarna i det här fallet är till exempel att vi kanske centraliserar vissa delar och utlokaliserar andra delar. Så vi kommer finnas kvar på olika ställen men kanske i en annan tappning än i dag, säger Håkan Gyllenhammar.

När Arbetsförmedlingen i höstas presenterade förslaget om att skapa ett stort gemensamt kontor i Kungens kurva för kommunerna Huddinge, Botkyrka, Salem och stadsdelen Skärholmen väckte det ramaskri hos politiker och medborgare.

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, är glad över att planerna ändrats och att ett litet kontor blir kvar i Alby:

– Jag ser det som en halv seger. Dels är det enormt viktigt för Botkyrkaborna att Arbetsförmedlingen blir kvar i kommunen. Dels så har man skrotat iden om Kungens Kurva, säger Ebba Östlin.

Arbetsförmedlingen räknar med att omgörningen i hela länet är klar under 2019. Då ska det finnas 11 enheter med 15 kontor. 

Här försvinner Arbetsförmedlingen

Av de 28 kontor som fanns 2015 ska det år 2019 finnas 11 enheter med 15 olika kontor. Listan är Arbetsförmedlingens kontor som stänger. 

 1. Österåker - ska tillhöra Södra Roslagen/Norrtälje.
 2. Vallentuna - ska tillhöra Södra Roslagen/Norrtälje.               
 3. Nynäshamn - ska tillhöra Östra Södertörn.
 4. Tyresö - ska tillhöra Östra Södertörn.
 5. Värmdö - ska tillhöra Stockholm city.
 6. Södermalm - ska tillhöra Stockholm city.
 7. Farsta - ska tillhöra Globen.
 8.  Liljeholmen - ska tillhöra Globen.
 9. Märsta - ska tillhöra Arlandaregionen.
 10. Sollentuna - ska tillhöra Arlandaregionen.
 11. Upplands Bro - ska tillhöra Järfälla Solna.Solna.
 12. Ekerö - ska tillhöra Järfälla Solna.
 13. Spånga - ska tillhöra Stockholm Järva.      

Fotnot: Arbetsförmedlingens specialkontor FK Team som jobbar särskilt mot Försäkringskassan hamnar i Globen. Likaså kontoret för unga funktionshindrade.                                                                                

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista