Benböj
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Södertälje kan mista folkhälsoprojekt

Vill få familjer att knyta kontakt med föreningar
1:06 min

Hundratals södertäljefamiljer har fått prova på olika träningsformer tack vare organisationen En frisk generation. Men nu försvinner satsningen eftersom kommunen inte kan finansiera verksamheten.

Stiftelsen En frisk generation har funnits i Södertälje de senaste fem åren. Men kommer nu att försvinna från staden. 

– Responsen från kommunen har ju varit att de välkomnar att verksamheten finns i Södertälje men att man tyvärr inte har tillräckligt med resurser för att kunna fortsätta, säger Anja Nordenfelt, verksamhetschef på stiftelsen.

– Södertälje tycker vi är en oerhört spännande kommun att vara i, det finns så många föreningar och kulturer som möts, säger Anja Nordenfelt.

En frisk generation finns nu också på annat håll i länet. Haninge har förnyat ett treårskontrakt medan Spånga/Tensta precis bjudit in och kommer att betala för verksamheten.

Det är ett par gånger i veckan som barn kommer för att träna tillsammans med sina föräldrar och det är gratis att delta. Målet är inte bara att jobba för folkhälsan utan även att hjälpa familjer knyta kontakter med föreningar som kommer och visar upp olika sporter.

Anja Nordenfelt säger att det svenska föreningslivet kan funka som en integrationsmotor för nyanlända.

– Det är många gånger de inte har en aning om vad det är, här har ju vi en möjlighet att få föräldrarna att förstå att det finns en möjlighet att komma ut till olika föreningar.

Men nu drar sig En frisk generation ur Södertälje, där de själva finansierat pilotprojektet.

Södertälje kommun har erbjudit 400 000 kronor, vilket räcker till verksamhet på en skola, inte som i dag med verksamhet på två. När projektet lämnar staden berörs 50 familjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".