På vänster sida: bild på Finansinspektionens logga fi, bild till höger: sedlar och plånbok.
Ansökan för en islamisk bank fick avslag av Finansinspektionen. Foto: Bertil Ericson / TT

Nej till islamisk bank i Sverige

Viktigt att banker har starka ägare
2:01 min

Affärsmannen Bashir Aman i Kista i västra Stockholm har ansökt om att få starta den första islamiska banken i Sverige - en bank där det inte förekommer någon form av ränta. Men Finansinspektionen säger nej.

Skälet till Finansinspektionens avslag var att ägaren inte lyckats få ihop tillräckligt med kapital, säger avdelningschefen Martina Jäderlund på Finansinspektionen.

– Vi har avslagit ansökan främst på den grunden att ägaren inte bedömdes ha tillräcklig kapitalstyrka och inte lyckats visa att det fanns det startkapital som krävs.

Ja, för att starta en bank i Sverige så krävs att själva banken har ett startkapital på fem miljoner euro, alltså omkring 46 miljoner kronor. Men förutom det så måste ägarna vara kapitalstarka:

– Det är viktigt att banker har starka ägare som har förmåga att gå in och stötta banken om det skulle behövas, säger Martina Jäderlund på Finansinspektionen.

Den som hade tänkt att starta den första islamiska banken i Sverige är affärsmannen Bashir Aman. Banken skulle verka helt utan räntor och alltså följa Koranens regler att man inte får tjäna pengar på pengar. Ekot har inte lyckats nå Bashir Aman efter Finansinspektionens avslag men när ansökan hade lämnats in förra våren så var han säker på att kunna få ihop tillräckligt med kapital:

– Från muslimska banker i muslimska länder som Malaysia, Qatar, Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Kuwait. Men även rika muslimska privatpersoner som tycker det är intressant att investera i och stödja en islamisk bank i Sverige.

Men trots flera chanser att komplettera sin ansökan så lyckades han inte övertyga Finansinspektionen. Sen var det inte heller bara kapitalkravet som det stöp på utan Finansinspektionen underkände också Bashir Aman som tilltänkt vd för banken.

– Vi bedömde att personen inte uppfyller de krav som ställs för att vara vd. Det är krav på att man har tillräcklig insikt och erfarenhet.

När det gäller själva verksamheten, att driva en bank enligt Koranens regler, så prövade aldrig Finansinspektionen om den var i överensstämmelse med Sveriges bankregler.

– Det har varit tillräckligt för oss att se att banken inte uppfyller de grundläggande kapitalkraven. Det har inte funnits anledning att gå vidare, säger Martina Jäderlund på Finansinspektionen.

Finansinspektionens beslut kan överklagas till domstol, i det här fallet Förvaltningsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".