Könsdiskriminerande reklam
1 av 2
Könsdiskriminerande reklam i tunnelbanan. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT
Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges Kvinnolobby
2 av 2
Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges Kvinnolobby Foto: Jenny Goldkuhl/ Sveriges Radio

Kvinnolobby vill lagstifta mot sexistisk reklam

"Kvinnor används för att sälja saker"
2:38 min

Södra teaterns affisch gick över gränsen och anmäldes för könsdiskriminering. Nu bjuder Södra Teatern och Sveriges Kvinnolobby in till ett samtal kring hur jämställd reklam kan främjas.

Ikväll hålls ett panelsamtal på Södra teatern kring könsdiskriminerande reklam och hur man ska göra för att få mer jämställd reklam. Samtalet görs i samarbete med Sveriges Kvinnolobby.

Upprinnelsen är en affisch som teatern gjorde, där en naken kvinna fick champagne hälld över sig. Reklamen skulle locka folk till baren.

Generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobbyn, Clara Berglund säger att reklamen idag går i två riktningar.

– Vi får ju alltmer reklam och det gör ju att andelen köndiskriminerande reklam ökar men samtidigt är det många reklammakare som går åt motsatt håll och är mer normbrytande som utmanar traditionella könsroller.

– Idag finns det ju ett tolkningsutrymme omkring vad som är könsdiskriminerande eller inte, så vi från Sveriges kvinnolobby skulle vilja se en lagstiftning mot könsdiskriminerade reklam. Isåfall skulle man kunna sätta upp särskilda riktlinjer om vad man kan göra och vad som inte är ok.

Hur ska man göra om man reagerar över en reklam som man tycker är diskriminerande?

Man kan anmäla till reklamombudsmannen, fota bilden och tagga med Reklamera eller skicka in den på annat sätt. Men de kan inte utfärda böter eller straff så det är fritt fram för företag att ta till sig det eller inte. Det är därför vi skulle vilja se en lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".