Norrtälje sjukhus. Foto: August Bergkvist / SR
Norrtälje sjukhus. Foto: August Bergkvist / SR

Måltidspris för patientmat i Norrtälje

Landstingets Måltidspris går i år till vårdbolaget TioHundras  köksverksamhet. TioHundra driver Norrtälje sjukhus, vårdboenden samt utför en del hemsjukvård.

I projektet "Från kök till bord" har bolaget, utifrån forskning, satsat på att måltiden ska vara den viktigaste stunden på dagen. Något som genomsyrat både själva maten och dukningen.

– Det började med att vi ville skapa lite mer finess över måltiden. Idag är andelen halvfabrikat mindre och mer mat lagas av råvaror från grunden men vi har vi kommit mycket längre än så. Vår styrka i gruppen "Från kök till bord" är att vi samverkar över arbetsplatser och verksamheter, säger Niclas Gerdsling, chef för måltidsenheten på TioHundra.

Hederspriset går till Karolinskas akutmottagning i Huddinge, som ser till att patienter som tvingas vänta erbjuds något att äta och dricka.

– Från att ha varit irriterade eller uttråkade blir patienterna tacksamma och glada när vi tar kontakt. De tycker om att få prata lite och när de förstår att de ska få en måltid skiner de upp som solar, säger undersköterskan Nadia Komanichi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".