Tullhuset på Blasieholmen
Tullhuset på Blasieholmen i centrala Stockholm. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Avgörande omröstning om Nobel Center

Inför beslut väntas demonstrationer
1:00 min

Ikväll ska Stockholms kommunfullmäktige rösta om den omstridda frågan om att riva Tullhuset på Blasieholmen och att låta Nobelstiftelsen bygga sitt Nobel Center.

Nobelstiftelsens planer på att bygga Nobel Center på den plats där det gamla Tullhuset nu finns har orsakat en het debatt.

Nätverket Bevara Blasieholmen arbetar för att rädda kvar både Tullhuset och de båda magasinsbyggnader som också finns på platsen.

Kritiken gäller också utformningen och storleken på det nya huset - där har bland andra Stockholms Skönhetsråd sagt nej.

Men nyligen sa både Stadsbyggnadsnämnden och Exploateringsnämnden i Stockholm ja till förslaget, och i kväll ska alltså politikerna i Stockholms Kommunfullmäktige ta ställning.

Om alla ledamöter i fullmäktige följer sina partilinjer så finns det en klar majoritet för att riva Tullhuset och bygga Nobel Center. Det är Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet som hittills ställt sig bakom det förslaget.

Inför kommunfullmäktiges möte i stadshuset ikväll planeras samtidigt en demonstration mot förslaget, och nätverket Bevara Blasieholmen räknar med stor uppslutning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".