Råttorna har förtjänat sitt dåliga rykte, säger Didrik van Honacker
Råttorna har förtjänat sitt dåliga rykte, säger Didrik van Honacker Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm

Råttor har positiva egenskaper - också

"Ett fascinerande djur"
3:30 min

Nu är råttan återigen på tapeten som smittkälla till den dödliga bakterien leptospira. Men trots det finns det många drag hos djuret som är positivt och dess dåliga rykte är inte alldeles grundlöst.

– Det finns många positiva drag hos råttan, men dess dåliga rykte är inte alldeles grundlöst, säger Didrik van Honacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet.

– Det beror naturligtvis på att de tar sig in och äter av lagrad spannmål till exempel, eller har en förmåga att bita av elledningar.

– Men råttan är ett fascinerande djur också, ocm man ser till dess förmåga till social samvaro och förmåga att kommunicera med ultraljud, säger han.

– Men dess nytta för människan är begränsad. Den vilda råttan måste betraktas som ett skadedjur, medan den tama varianten är väldigt sällskaplig och läraktig, säger jourhavande biolog Didrik van Honacker till P4 Stockholm.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".