Tullhuset på Blasieholmen
Tullhuset på Blasieholmen. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Klart för omstridda Nobelcentret

"Det är svårt av den anledningen att vi älskar vår stad"
1:44 min

Stockholms kommunfullmäktige röstade ja till detaljplanen för den omstridda byggnaden på Blasieholmen.

Förslaget innebär att ett Nobelcenter kommer att byggas på den plats där Tullhuset från 1876 står. Beslutet skedde med protester från bland andra Liberalerna och Kristdemokraterna. Utanför Stadshuset protesterade gruppen "Bevara Blasieholmen" förgäves.

Inne i Stadshuset debatterade Magnus Nilsson (S) för att ett beslut om att Nobelcentret ska byggas på Blasieholmen.

– Den här diskussionen om Nobel Center måste ju vara den mest infekterade diskussion som vi har haft sedan vi diskuterade Slussen. Jag förstår att det väcker mycket känslor, att bygga i innerstaden är svårt. Det är svårt av den enkla anledningen att vi älskar vår stad. Jag tycker att det här kunskapscentret, skulle kunna vara något som vi ska vara stolta över.

Förslaget gick igenom med 54 röster för och 43 emot. Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet röstade för, medan övriga partier var emot.

– Det här är starten på något mycket mycket större och jag tycker verkligen att i stället för att diskutera om det är vackert eller fult, borde koncentrera oss på just den möjligheten till en forskningsyta att vara stolta över.

Under kvällen vände sig dock Liberalerna, Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ, Kristdemokraterna och Miljöpartiet och Vänsterpartiet mot beslutet. SD ville i stället att Nationalmuseum som ligger intill skulle få plats att bygga ut, medan Fi hellre vill se centret på en annan plats. Liberalernas Björn Ljung argumenterade stundtals kraftfullt mot att Nobelcentret ska få byggas på Blasieholmen:

– Om man nu vill ha detta Nobel Center i denna storlek, och innehållet är viktigt som redan finns, låt oss då ta det på en annan plats. Hagastaden, skulle passa alldeles utmärkt till exempel. Det har ni inte reflekterat över, utan det ni vill ha är en icke finansierad lösning i Stockholm stad. På en av de mest känsliga platserna vill ni lägga en byggnad som kommer att ta över Blasieholmen, ta över och dominera den delen av holmen som möter Hovslagaregatan och det nyrenoverade Nationalmuseum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".