SL-buss (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
SL-buss (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

S kan tänka sig höja månadskortet

Erika Ullberg (S) om förhandlingarna
0:37 min

Inför att landstinget ska fatta beslut om SL:s framtida budget har Socialdemokraterna börjat förhandla med Moderaterna om den ekonomiska situationen med ett minus på 4,5 miljarder.

När det borgerliga minoritetsstyret i landstinget senast föreslog en höjning av månadskortet med 100 kronor så sa Socialdemokraterna nej. Nu utesluter inte partiet en höjning.

– Vi är beredda att diskutera både intäktsförstärkningar och utgiftsreduceringar, men vi är inget stödparti för den styrande alliansen. Så om de vill köra business as usual och skicka notan till resenärerna, då är vi inte med på det utan det förutsätter också att de orkar ompröva sin politik och också gå med på de förslag som vi har till kostnadsreduceringar, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) till P4 Stockholm.

Socialdemokraterna vill ta SL ur miljardunderskottet genom att bland annat effektivisera trafikförvaltningens administrationen och skjuta upp etapp två av Roslagsbanans rustning.

Ett utgångsläge i diskussionerna med Moderaterna är att de extramiljoner som landstinget får från staten till välfärdsfrågor inte ska användas till kollektivtrafikens underskott.

– Regeringens välfärdssatsning på 380 miljoner kronor ska gå till vård och inte till att täcka SL:s underskott, säger oppositionsråd Erika Ullberg (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".