Kvinna framför tunnelbanetåg. Foto: Hasse Holmberg /Scanpix.
Oro bland tunnelbaneförare.

Inga plattformsväggar i tunnelbanan

SL: Fler självmord är en trend i hela samhället
1:25 min

28 personer tog sitt liv i Stockholms kollektivtrafik under 2015. Det är 11 fler än året innan. Trots detta blir det inga väggar längs plattformarna.

SL jobbar med att minska antalet självmord. Ett sätt att minska antalet självmord i tunnelbanan är att bygga väggar som bara öppnas när tågen stannat.

Men Suss Forssman Thullberg, informationsansvarig på trafikförvaltningen, säger att det är svårt att bygga sådana plattformsväggar.

– Det är svårt att bygga väggar i tunnelbanan och idag har vi inte en färdig teknik för det.

Fokus hos SL ligger i stället på att utbilda och stödja med personalen som arbetar i kollektivtrafiken och som tvingas att hantera svåra situationer, säger Suss Forssman Thullberg.

Hon säger att självmorden i kollektivtrafiken följer samma trend som självmord i samhället generellt:

– Ökningen är en trend i hela samhället, och över längre tid kanske siffrorna ser annorlunda ut, men det är ju så klart väldigt allvarligt, säger Suss Forssman Thullberg.

Hans Johansson är huvudskyddsombud på Seko lokförarna på Stockholmståg som kör pendeltågstrafiken i Stockholms län. Han tror att det är svårt att komma tillrätta med problematiken helt och hållet.

När det inträffar självmord, får det stora konsekvenser även för tågföraren.

– Man önskar att det inträffar så sällan som möjligt och man har ett sår på hjärtat varje gång det händer, säger Hans Johansson.


Här kan du få hjälp

HJÄLP ATT FÅ

För den som går i tankar att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående man misstänker vara i riskzonen, finns bland annat Självmordslinjen på telefonnummer 90101.

Självmordslinjen drivs av volontärer på den ideella föreningen Mind.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".