Alen Musaefendic /Foto: Sveriges Radio
Alen Musaefendics skrev uppmärksammad krönika. Foto: Sveriges Radio

"Debatten om Islam har spårat ut"

"Produktiva, skattebetalande muslimer märks inte"
4:18 min

Nationalekonomen Alen Musaefendic hävdar att den senaste tidens debatt kring Islam och muslimer har spårat ut fullständigt. Problemet är, enligt honom, att majoriteten av svenska muslimer inte är representerad i debatten.

Turerna kring Miljöpartiet har varit många den senaste tiden. En hel del frågor har handlat om värdegrund och värderingar efter Mehmet Kaplans (MP) middag med turkiska högerextremister. Yasri Khan (MP) i sin tur skapade debatt efter en intervju där han valde att hälsa på den kvinnliga reportern genom att lägga handen mot bröstet, istället för att skaka hand.

Detta har lett fram till en diskussionen om Islam och muslimer - framför allt vilka muslimer som kan finnas representerade på olika maktpositioner.

– Det finns väldigt många muslimer som inte är representerade i dagens debatt - produktiva, skattebetalande medborgare som är mer eller mindre religiösa som fungerar alldeles utmärkt i vardagen men som helt enkelt inte märks, säger Musaefendic vars debattartikel i Expressen har uppmärksammats och fått stor spridning i sociala medier.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".