Vit rök från Fortums värmeverk. Foto: TT
Fortums värmeverk. Foto: TT

Boende störs av Värtans värmeverk

Fortum tillbakavisar uppgifter om nattbuller
1:30 min

Bygget av Fortums nya biobränslebaserade kraftvärmeverk i Värtahamnen har kantats av stora störningar för de boende i närliggande Hjorthagen.

Det är på måndag det biobränslebaserade kraftvärmeverket i Värtahamnen invigs efter tre års byggande. Men för boende i närliggande Hjorthagen har byggarbetet inte alltid varit en angenäm upplevelse. 

Två nätter i sträck den här veckan väcktes till exempel flera Hjorthagen-bor av höga smällar.

Augusto Cabrera var en av dem som fick sömnen förstörd, och som tror att källan är värmeverket i Värtahamnen.

– Om det händer en gång är det okej, men om det händer så många gånger så är det lite besvärande tycker jag. Det var någonting de inte hade räknat med, att det skulle bli sådär. Jag tycker att det är jättekonstigt att de inte har kontroll över saker, säger han. 

Förutom att anläggningen givit ifrån sig buller under nattetid vid åtminstone ett tillfälle för ett par veckor sedan, gav den i höstas ifrån sig en stinkande rök som till slut letade sig in i Hjorthagen. Röken orsakade illamående, huvudvärk och andningsbesvär för många av de boende.

Men att bullret nattetid den här veckan ska ha berott på Fortums värmeverk tillbakavisas bestämt av presschefen Viktoria Raft. Den enda störningen den här veckan har skett en gång på dagtid. Hon framhåller också att det är flera stora byggprojekt som pågår i området som skulle kunna vara källan till nattstöket.

Fortums vd Anders Egelrud förklarar att de störningar som ändå har kunnat kopplas till värmeverket genom åren har att göra med att man testat driften. Han beklagar att man i vissa fall inte kunnat förutse buller och andra konsekvenser för närboende, och att man därför inte har kunnat förvarna.

Men tiden för störningar är helt över efter sommaren, säger han.

– Vid några av de här testerna har det blivit mycket mer buller än vad det kommer att vara framgent. När vi tar den i drift till hösten så är vår bedömning att vi definitivt kommer ha tagit bort merparten av de här störningskällorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".