Sounds like Friday, Roger Bergström & Maria Grönlund.
Sounds like Friday, Roger Bergström & Maria Grönlund. Foto: Privat.
SVENSKTOPPEN NÄSTA

Låt 9: You Put Songs In My Head - Sounds like Friday

Sounds like Friday tävlar i Svensktoppen nästa med låten You Put Songs In My Head

Indiepopduon Sounds like Friday består av trummisen Roger Bergström och sångerskan och pianisten Maria Grönlund. Musiken de gör kan beskrivas som lekfull alternativ pop och rock, och de definierar sig som glada genreanarkister med bakgrunder inom allt från avantgarde till gospel, rock, klassiskt, jazz, funk, singer-songwriter och pop.

– När jag lärde mig att producera musik kände jag att det jag kunde minst om var trummorna. Jag letade efter någon att samarbeta med, och testade en del olika innan jag kom på att den rätta personen fanns mitt framför näsan på mig utan att jag tänkt på det, säger Maria Grönlund.

Medlemmarna i duon blev goda vänner när de gick på Musikhögskolan i Stockholm. Efter utbildningen hade deras musikkarriärer tagit olika vägar. Hon ägnade sig åt musikläraryrket och blev ledare för musikutbildningen på estetiska programmet på gymnasiet.

P4 Stockholm har valt ut tolv bidrag. Lyssnarna får rösta på sin favorit genom att sms:a in "p4sto" och därefter bidragets startnummer [p4sto låtx] till nummer 722 50. Du kan rösta fram till och med den 22 maj kl. 23.59.

Roger Bergström rekryterades till den prestigefyllda slagverksensemblen Kroumata, som specialiserade sig på avantgardistisk konstmusik. Med dem turnerade han världen runt, vann priser och åkte på statsbesök med kungen och drottningen och representerade Sverige. LA Times skrev att de var 'The world’s best percussion group' och San Fransisco Chronicle skrev att de var 'a Sonic Blockbuster'.

På en fest började artisterna prata om Maria Grönlunds framgångar i låtskrivartävlingar, och hur hon börjat bygga sin egen studio och utveckla sina färdigheter i musikproduktion. Det visade sig att Roger Bergström börjat sakna att spela rock, pop och fusion som han en gång hade börjat inom, och att han hade lust att utveckla sitt komponerande och låtskrivande.

– Eftersom jag hade hört Marias låtar sa jag genast ja när hon frågade om jag ville samarbeta med henne. Och vi kände redan varann så väl att vi visste att vi trivdes ihop, så det funkade jättebra. Vi kompletterar varann med våra styrkor, min ligger framför allt i det rytmiska och det klangliga, hennes i det melodiska och tekniska, säger Roger Bergström. 

Maria Grönlund och Roger Bergström litar på varandras musikaliska intuition. På vissa sätt är vi extremt olika, och på andra är de väldigt lika - de är båda väldigt nyfikna och musikaliskt öppna, och precis lika barnsliga. Det är alltid mycket skratt i studion säger de om att arbeta ihop. 


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".