Jakob Granit, ny generaldirektör för HaV.
Jakob Granit, ny generaldirektör för HaV. Foto: Foto: Kat Singer/HaV

Stockholmare ny generaldirektör för HaV

Stockholmaren Jakob Granit blir ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg, eller HaV som är den lite kortare benämningen. 

 Granit arbetar i dag som vice vd på Stockholm Environment Institute.

- Jag har i mitt tidigare arbete följt myndigheten och dess utveckling. Jag ser det här uppdraget som en väldigt spännande utmaning och det är ett stort förtroende att få leda något så viktigt som arbetet för en mer hållbar havs- och vattenmiljö, säger Jakob Granit.

Myndigheten arbetar med att säkerställa en god miljö i vattendrag, såväl små som stora. Nyligen kom kritik från Europeiska revisionsrätten om insatserna för att stoppa övergödningen i Östersjön. Trots miljardsatsningar har det inte blivit särskilt mycket bättre.

- Vi uppnår inte de resultat vi vill vad gäller god ekologisk status. Då måste vi fråga oss varför, är det till exempel en kunskapsbrist som gör att vår förvaltningsmodell inte fungerar, säger Jakob Granit.

August Bergkvist
august.bergkvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".