Skärgårdsmiljö vid Singö. Foto: August Bergkvist / SR
1 av 2
Skärgårdsmiljö vid Singö (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Dennis Åsberg
2 av 2
Delägaren Dennis Åsberg Foto: Ocean X-team

Besvikelse över stoppad bärgning av ubåt

Vill placera ubåten på ryskt museum
1:22 min

På företaget Ocean X-team, som i somras hittade en förlist rysk ubåt, i Norrtälje skärgård, råder i dag besvikelse. I går fattade Länsstyrelsen ett beslut som vrakletarna tänker överklaga. 

Ubåten Som sjönk 1916 och Ocean X-team ville bärga ubåten till 100-årsdagen, men Länsstyrelsen har alltså beslutat att inte ge företaget ensamrätt till bärgningen.

-Jag blev lite besviken, men inte förvånad. Det är på en diplomatisk nivå och det är väl lite känsligt. Men vi kommer gå vidare. Nästa instans är ju Sjöfartsverket. Vi anser att ubåten är övergiven. Den har legat där i hundra år, säger vrakletaren Dennis Åsberg, en av Ocean X-teams delägare.

Enligt Dennis Åsberg har Ryssland känt till ubåtens placering men valt att inte göra någonting. Åsberg och hans kollegor har haft kontakter med ryska intressen, bland annat landets ambassadöre i Stockholm. Även UD, det svenska utrikesdepartementet har varit inkopplat.

Bolaget anser att ubåten, som är från tsarentiden, är unik i sitt slag och måste bärgas för eftervärlden. Dessutom är den trots 100 år på havsbotten i gott skick.

-Den vill vi placera på ett museum i Ryssland, så jag är lite förvånad att ryssarna är inte mer medgörliga, säger Dennis Åsberg


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".