Röda SL bussar
Foto: Bertil Ericson / TT

Stockholmarna vill ge busstrafiken mer utrymme

Daniel Helldén (MP): Vi vill få ned antalet bilar
1:15 min

En undersökning av Miljöpartiet visar att 70 procent av de drygt 1000 tillfrågade vill se ökad framkomlighet för kollektivtrafiken på stans gator. Men då måste antalet parkeringsplatser minskas.

Daniel Helldén miljöpartistiskt trafikborgarråd i Stockholm säger att det förutom färre p-platser även måste bli lägre hastigheter i stan.

– Vi ska få upp hastigheten till 20 kilometer i timmen inklusive stopp vid hållplatser. Det innebär att det kommer att försvinna fler parkeringsplatser. Det är en effekt av det här, vi måste ge bussarna utrymme, säger Daniel Helldén.

För att ge plats till cyklar, gående och kollektivtrafik är också ambitionen att få ned det totala antalet bilar i staden.

– Det är inte bara att flytta bilarna från gatan in i garage, utan det är även en förhoppning att minska antalet bilar totalt säger Daniel Helldén.

Undersökningen visar också att många av de tillfrågade vill ha ett levande gatuliv, något som får visst stöd av de vår reporter träffade på stan.

– Mer frukstånd och sånt vore trevligt så man kommer ut mer på gatorna.

– Jag tycker man ska ta bort alla bilar och bussar och bara ha uteserveringar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".