Muralmålning i Kista
1 av 2
Muralmålning i Kista Foto: Sveriges Radio
Några av skaparna till muralmålningarna i Kista. Pensionärerna Ulf Öhlin och Nils Karlsson från Kista servicehus, och studenterna på Kista folkhögskola, Marit Biranvand och Mona Mantag.
2 av 2
Pensionärerna Ulf Öhlin och Nils Karlsson, och studenterna Marit Biranvand och Mona Mantag. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Väggmålning lyfter Kista

Pensionären Ulf: Tjejerna var den drivande kraften
2:44 min

En ny muralmålning har invigts i Kista på Järvafältet i Stockholm.

Organisationen Förorten i Centrum står bakom muralmålningen som skapats i ett samarbete mellan elever från Kista Folkhögskola och pensionärer från Kista servicehus.

— Vi hade olika synpunkter men kunde ändå komma fram till någonting som sa att vi hade mycket gemensamt, både med de äldre och de yngre. Slutprodukten blev bra och vi uppfattade att de yngre hade glädje över att träffa lite äldre människor, säger Nils Karlsson, pensionär på servicehuset.

Organisationen Förorten i Centrum har tillsammans med lokalsamhällen över landet skapat muralmålningar för social förändring. I Stockholm finns muralmålningar bland annat i Akalla, Husby och Skärholmen.

Vad tänker och känner du, Ulf, när du ser upp på målningen?

— Jag tycker den blev bättre än förväntat. Vi var med och pratade om det men det var ju tjejerna som var den drivande kraften. All förändring var till det bättre. Det var en trist fasad bara förut och nu har man något att titta på medan man väntar på tunnelbanan, säger Ulf Öhlin.

Hur var det för er yngre att samarbeta med de äldre?

— Det har varit jättekul, säger studenten Mona Mantag. Jag tycker det här generationsmötet är viktigt och mötena över generationsgränserna är något som vi måste få in mer av i samhället. Det är viktigt att förstå att trots att tiderna har förändrats så måste man tänka på vad som egentligen är viktigt för oss.

Gruppen bestod av 25 personer som varit med och skapat de tre motiven som finns på olika platser i Kista. Men trots att det var en gruppdynamik med många olika viljor har arbetet varit positivt, enligt deltagarna.

— Det var ju ganska starka viljor i klassen. Vi var uppdelade i olika grupper men samarbetet var bra trots att det inte alltid gick helt smärtfritt till. Det var roligt och vi lärde oss en massa olika saker, säger studenten Marit Biranvand.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".