Lappen som vakterna gav till romer
1 av 2
Lappen som vakterna gav till romer.
Inför Eurovision
2 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT

Romer vägrades inträde i Eurovision village

"Han sa att de här människorna vill vi inte ha här"
1:33 min

Flera romska tiggare har blivit vägrade att ta sig in i Kungsträdgården i Stockholm i samband med den stora Eurovision festivalen som hålls där i dagarna.

I går gjorde föreningen HEM - Hemlösa EU-Migranter, ett test där de tog med sig några romer för att köpa glass i Eurovision Village, Stockholm stads festivalområde, för att fira Eurovision Song Contest i Kungsträdgården.

– Vi blev hindrade av vakterna, han sa att de här människorna vill vi inte ha här, våra sponsorer vill vi inte ha här, säger My Johansson vid föreningen HEM.

När personerna kom till festivalområdet stoppades de av vakter som hänvisade till att det var förbjudet att tigga och samla in tomburkar på festivalområdet.  

– Om vakterna har ett uppdrag att det inte förekommer vissa aktivitet inne på området, då har jag viss förståelse för att när man ser man ser dessa aktiviteter ingriper men att man redan vid grinden bestämmer att den här personen ser ut att möjligen kunna utföra den här aktiviteten därför får den inte komma in, det är inte lagligt att göra så.

Jesper Ackinger, projektledare för Stockholms stads eurovisionsatsning, vill inte uttala sig om denna särskilda händelse eftersom han inte exakt vet vad som hänt, men säger att han kommer att tala med vaktbolaget.

–  Det är inte acceptabelt att inte släppa in människor bara för att man har ett visst utseende, ursprung, eller läggning, eller vilken diskrimeringsgrund man nu väljer. Vi kommer att ha en dialog med våra vakter och med all vår personal, säger Jesper Ackinger.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".