Maria Jansson
Maria Jansson gillar att springa långt. Foto: Alexander Hammarlöf/Sveriges Radio

Maria från Solna springer 25 mil på ett dygn

"Det är inte så bra för pedikyren"
2:29 min

När Maria Jansson fick se sina fötter 13 timmar in i loppet var de täckta av blåsor som hon tvingades spräcka. Sen sprang hon elva timmar till.

Maria Jansson tävlar i ultralöpning. Det betyder att man springer under en viss tid snarare än en viss distans. För Marias del innebar det under valborgshelgen att hon under ett lopp i Schweiz sprang 242686 meter. Det vill säga nästan 25 mil. Det är svenskt och nordiskt rekord.

- Det gäller att motstå frestelserna. Överallt runt banan finns mjuka stolar, varm mat och dricka, alltså allt det som man vill ha, berättar Maria vars måtto är en omvänd variant på en känd klyscha.

- Jag brukar säga att målet är det viktiga, inte vägen dit.

Mentalt har Maria massvis med knep för att klara av de enorma distanserna.

- När man står på startlinjen kan man inte tänka att man ska springa i 24 timmar, det går bara inte. Men om man springer i en timme och så gör man det 24 gånger istället, så går det bättre.

Nu väntar EM i höst.

- Det var bland annat därför jag ställde upp i loppet i Schweiz, mina konkurrenter på EM ska veta vem de har att göra med, säger Maria.

Det är dock möjligt att de vet det i alla fall. Maria är redan regerande europamästare. Både individuellt och i lag.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".