Bosse Johansson.
1 av 2
Bosse Johansson. Foto: Berit Nygren/Sveriges Radio.
Bosse Johansson.
2 av 2
Bosse Johansson. Foto: unknown

Körledaren Bosse Johansson död

Berit Nygren: Han såg flickkörens potential
3:07 min

Körledaren Bosse Johansson är död. Det var Bosse Johansson som grundade Adolf Fredriks flickkör, vilken blev hans livsverk. Han gjorde det fint att ha en flickas röst och att sjunga i flickkör, konstaterar Kulturnytts Berit Nygren.

Det började med enkel tanke: finns det en gosskör ska det finnas en flickkör, resonerade Bosse Johansson bara något år efter det att han hade börjat på Adolf Fredriks musikskola i Stockholm där i början av 70-talet, men den tanken växte till att bli något så mycket mer. Inte minst tillsammans med gosskörens ledare, tonsättaren och dirigenten Jan-Åke Hillerud. Det berättade Bosse i en intervju jag gjorde med honom inför hans sin pensionering för drygt fem år sedan.

- I början var det nog bara att det skulle finnas en flickkör, men det blev ju snart så att det fanns ju fantastiska möjligheter att utveckla den här flickkören på olika sätt, insåg jag. Klangligt, och vad gäller repertoar och attityden. Det fanns väl inte så många körer på den tiden som lät som vi gjorde, och man diskuterade till exempel "ska en flickkör låta på det här viset? De låter ju inte barnsligt. Det ska väl en flickkör göra ..?" sade Bosse Johansson och här i inslaget hörs flickkören i Ejnar Eklöfs "Morgon".

Under Bosse Johanssons ledning fick kören ett internationellt rykte och vann flera prestigefyllda tävlingar, däribland en som det brittiska radio- och tv-bolaget BBC arrangerar. Han samarbetade också med flera nutida tonsättare som Karin Rehnqvist.

Det är alltjämt stenhård konkurrens om platserna i kören och Bosse har betytt mycket för vad Adolf Fredriks musikskola står för, säger skolans rektor Lars-Göran Jacobsson.

- Det är tack vare Bosses brand ska jag säga och tro på att barn och ungdomar kan, säger Jacobsson och fortsätter:

- Alltså det han gjorde ... dels byggde han ju på sin musikaliska kompetens och sitt kunnande kring konstformen, men sedan var han ju en väldigt social person. Han hade ju lätt att skapa kontakt. I och med detta byggde han ju upp ett nätverk som han skickligt kunde använda, både för att föra ut Adolf Fredriks musikklasser ut i världen, men också lika mycket för att hämta hem inspiration och hämta hem nya idéer till hans verk - både när det gäller flickkören men också för skolan i stort. Så att vi har Bosse att tacka för att Adolf Fredriks musikklasser har ett sådant starkt varumärke idag.

Bland dem som har sjungit i kören finns flera kända svenska sångerskor, exempelvis operasångerskan Erika Sunnegårdh, den klassiska sopranen Jeanette Köhn och jazzsångerskan och kompositören Katarina Henryson.

I ett reportage från början av 2011 då han gick i pension från Adolf Fredrik talade Bosse om hur viktig körsången är som instrument för att bygga upp självförtroendet hos en individ:

- Det är väldigt viktigt för mig och här känner jag hur flickorna växer i självförtroende, och det är återigen en viktig grej att hålla på med kör, nämligen: samhället lider svårt av tappade självförtroenden, från arbetslöshet till dåliga betyg i skolan och så där, men när jag kommer och får utveckla min talang, min sångliga talang, då växer jag. Jag är något, sade han i reportaget som kan höras via länk här nedanför.

Bosse Johansson blev 72 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".