Foto: TT.
Uber lägger ner sin lågpristjänst Uberpop. Foto: TT

Uberpop lägger ner

"Regelverket måste anpassas"
6:07 min

Nättaxibolaget Uber, som är finns i bland annat Stockholm, lägger ner sin lågpristjänst Uberpop.

Verksamheten, som bolaget kallat för samåkning, har kritiserats och flera förare har dömts för svarttaxiverksamhet.

Det här är ett exempel på att den så kallade delningsekonomin och den digitala utvecklingen är i otakt med regelverket. Det menar Anna Felländer, som arbetar som digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank.

– Digitaliseringen gör att du kan ha extremt låga transaktionskostnader. Utbud och efterfrågan hittar varandra väldigt snabbt. Det här gör ju att vi får billigare, mer tillgängliga och skräddarsydda varor och tjänster och också att resurser används mer effektivt, säger Anna Felländer.

Men utvecklingen har också en annan konsekvens.

– Risken flyttas från den traditionella mellanhanden till individen, till konsumenten och arbetstagaren. Så regelverket behöver då anpassas.

Anna Felländer pekar på ytterligare baksidor och nackdelar med den rådande situationen.

– Sen är det ju så att vissa av de här aktörerna betalar varken skatt eller moms eller arbetsgivaravgift. Då växer en grå sektor fram. De behöver ju komma in i den vita ekonomin, säger Anna Felländer.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".