Anders Lindunger
Anders Lindunger Foto: Nellie Pilzetnek

Tandläkaren ska upptäcka risk för diabetes

Tandläkare upptäcker förstadiet till diabetes
1:30 min

Riskgrupper ska kunna identifieras på tandläkarbesöket.

På Jakobsbergs sjukhus pågår nu en studie, där Folktandvården tillsammans med Stockholms läns landsting och Karolinska institutet försöker hitta personer med risk för att drabbas av diabetes typ 2.

– Av de patienter vi har hittat, så har ungefär 15 procent haft någon typ av frågeställning kopplad till diabetes. Men vi ska komma ihåg att det här är inte material som kan användas vetenskapligt än, för det är så tidigt i studien, säger Anders Lindunger, klinikchef och verksamhetsansvarig på Folktandvården i Jakobsberg.

Men det betyder mycket för många av de patienter som upptäcks. Agneta Sjöström jobbar också på kliniken och har blivit identifierad som riskpatient, hon berättar att hon är glad över att hon gjorde undersökningen och fick veta att hon har risk att utveckla diabetes, typ 2. Efter beskedet har hon lagt om sin kost, och börjat motionera, det har gett resultat.

– Sedan då har jag ändrat på min kost och börjat motionera mer och jag kände direkt att det blev mycket bättre, säger Agneta Sjöström som alltså både är tandsköterska och identidifierad riskpatient.

Anders Lindunger har en bild av att många av patienterna blir tacksamma över beskedet att de ligger i riskzoonen för att utveckla diabetes, typ 2.

– Det är ganska intressant, för många av dem har blivit extremt tacksamma. De har pratat med sin tandläkare, efter att de har varit på vårdcentralen, och tackat så mycket för hjälpen och för att vi har hittat det här i tid. Så det har varit väldigt positiv respons. Att vi dessutom träffar patienterna så regelbundet, mer regelbundet än de flesta vårdgivare, gör att vi tror att det här är ett bra sätt att hitta den här typen av riskpatienter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".