"Vad som än står", tecknad bok av Cyril Hellman och Peter Bergting
1 av 2
"Vad som än står" av Cyril Hellman och Peter Bergting Foto: Sveriges Radio
Cyril Hellman, journalist och författare
2 av 2
Cyril Hellman, journalist och författare Foto: Sveriges Radio

Tecknad rivalitet mellan Djurgården och AIK

"Det är ett episkt drama och inte en fightclub"
4:38 min

Vad som än står är en grafisk roman som skildrar de fotbollssupportrar som slåss och misshandlar i samband med matcherna.


Journalisten och författaren Cyril Hellman har tillsammans med tecknaren Peter Bergting gjort boken Vad som än står.

Grunden till boken har gjorts med hjälp av djupintervjuer av ett 20-tal firmakillar ur framförallt Djurgården, men även AIK och Göteborg. Fokus ligger på rivaliteten mellan firmakillar i Djurgården och AIK.

Cyril Hellman har levt med och skildrat amerikanska gängmedlemmar, utsatta hemlösa och bevakat krig, så han har skildrat mycket våld.

Varför dras du till den typen av berättelser?

– Jag kommer själv från en våldsam miljö. Uppvuxen i gäng och med våld i hemmet. Jag kan förstå kicken och njutningen med våld. Men jag tar inte med mig jobbet hem.  

Det som skildras i boken är egentligen Cyrils Hellmans livsberättelse men våldet är en fond och språket och jargongen är hämtad från de supportrar som han intervjuat. Han vill själv kalla det för ett episkt drama men med vokabuläret invävt i berättelsen.

Vad möjliggör illustrationerna, ger det mer tyngd åt berättelsen?

– Jag ser det som ett filmmanus och några av mina inspiratörer är regissörerna Hitchcock och Fellini. De arbetade med bildmanus innan de skrev manus. Jag har alltid varit fascinerad av seriekulturen, och illustratören Peter Bergting är en världsstjärna. Han tecknar egentligen amerikanska serier, så det var smickrande att få honom som illustratör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".