Smash and grab på Birger Jarlsgatan
1 av 3
Smash and grab på Birger Jarlsgatan i december. Foto: Johan Nilsson/TT
Smash and grab i Veddesta
2 av 3
Smash and grab-kupp mot elektronikbutik i Veddesta. Foto: Anders Ohlsson / Sveriges Radio
En smash and grab-kupp mot en butik på Birger Jarlsgatan. Foto: Otto Marand/SR
3 av 3
En smash and grab-kupp mot en butik på Birger Jarlsgatan. Foto: Otto Marand/Sveriges Radio

Lätt stjäla fordon för smash and grab-kupper

Svensk Handel: Stöldskyddet är under all kritik
1:27 min

Det är relativt enkelt att stjäla tunga industrimaskiner, som hjullastare. Det är en av förklaringarna till de smash and grab-kupper som skett i Stockholm senaste året.

– Stöldskyddet på de stora maskinerna är under all kritik. Dels är man dålig på att låsa maskinerna och dessutom är det så att många maskiner ofta har samma nycklar. Det räcker med en uppsättning nycklar för att kunna komma åt i princip samtliga entreprenadmaskiner i hela Stockholm. Och de nycklarna har de kriminella i sin ägo idag, säger säger Per Geijer.

Han är säkerhetschef på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, som företräder företag i parti- och detaljhandeln. Flera av deras medlemsföretag har det senaste året blivit utsatta för så kallade smash and grab-kupper.

En telefonbutik i Sickla köpcenter, en elektronikbutik i Barkaby, en tobaksgrossist i Veddesta och Louis Vuittons butik på Östermalm. Det är bara några exempel. Tunga industrimaskiner, som hjullastare eller traktorer, körs in i husfasaden, rånarna tar sig in och plockar med sig varor, för att sedan köra i väg i en snabb flyktbil.

Det senaste fallet skedde så sent som i tisdags, när Postnords lokaler i Kista utsattes.

Enligt Polisen ökar den här typen av brott och anledningen är att det är lukrativt. Påföljderna är låga och upptäcktsrisken relativt liten.

Och att säkerheten kring byggarbetsplatserna och i synnerhet kring de tunga entreprenadmaskinerna är dålig, är en bild som också Polisen delar.

Emir Gazibegovic är insatschef i Polisområde Nord, som har det övergripande ansvaret för att utreda smash and grab-rånen i Stockholmsområdet. Han säger att entreprenadmaskinerna brukar stå oövervakade.

– Ja, de tunga entreprenadmaskinerna är väldigt lätta att stjäla tyvärr. De står på oövervakade och oinhängnade områden och de är inte larmade på något sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".