traktor hjullastare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Maskinleverantörerna vill införa stöldskyddskrav

"Stölderna minskar med moderna stöldskydd"
1:23 min

Från och med 2017 ska alla entreprenadmaskiner vara utrustade med stöldskydd, enligt branschorganisationen Maskinleverantörerna.

– Det vi har kommit fram till nu är eventuellt ett svenskt krav från 2017, att alla maskiner ska vara utrustade med immobilizer. Och alla leverantörer i Sverige som säljer entreprenadmaskiner säger att det här inte är några problem, säger Björn Bäckström, som är vd för branschorganisationen Maskinleverantörerna.

Immobilizer finns i många moderna personbilar, och innebär att man behöver en nyckel och en kod för att låsa upp motorn och elen.

I dagsläget är entreprenadmaskiner som hjullastare eller traktorer ofta alldeles för lätta att stjäla. En uppsättning nycklar kan ge tillgång till alla fordon i en hel tillverkningsserie, och många gånger är inte stöldskydd installerade. I värsta fall används de för inbrott, i så kallade smash and grab-kupper.

Tillsammans med Trafikförsäkringsföreningen, där Sveriges trafikförsäkringsbolag samarbetar, har branschorganisationen Maskinleverantörerna diskuterat fram kravet att alla entreprenadmaskiner ska vara utrustade med säkerhetssystemet immobilizer från och med 2017.

– Det är ett stort problem och det är ett ökande problem med stölder. Men just nu ser det ut som att tendensen är att det minskar på grund av moderna stöldskydd, vilket är glädjande för alla parter, säger Björn Bäckström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".