Den samiska flaggan med "pinnen" på Sergels torg i bakgrunden. Foto Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX
Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

Flaggmanifestation inför Eurovisionfinalen

"Protesterar mot flaggförbud och behandling av romer"
1:21 min

Inför den stora Eurovisionsfinalen ikväll kommer det hållas en flaggmanifestation utanför Globen i Stockholm. Det är HEM, Föreningen för hemlösa EU migranter som bland annat ska protestera mot att romska EU migranter inte släpptes in på eurovisionsfestivalområdet i Kungsträdgåren i Stockholm i veckan.

– Tillsammans med samiska aktivister och olika allierade så kommer vi protestera mot det flagg förbud som varit hittills och den behandling som hemlösa EU medborgare, främst romer blivit utsatta för, säger Rojan Karakaya jobbar vid föreningen HEM.

Det var i veckan som romska EU migranter som var kläda i traditionella kläder inte släpptes in på Stockholms stads stora europark i Kungsträdgården.

EU migranterna skulle in och köpa glass men de stoppades från att komma in med hänvisning till att det var förbjudet att tigga, och samla burkar på festivalområdet.

Föreningen HEM tycker det här diksriminerande att gruppen inte fick komma in.

I veckan har det också diskuterats flitigt vilka flaggor som ska vara tillåtna.

För att förhindra politiska diskutioner i samband med musiktävlingen har EBU som arrangherar eurovision song contest, bara tillåta nationella flaggor.

Det skulle göra att tilexempel den samiska flagga inte skulle godkännas.

Men det här är en regel man nu släppt på men Rojan Karakaya är fortfarande upprörd.

– Det är hela tanken att man kan utesluta det som är politiskt och att det här kan vara en arena som är bortom politik som är väldigt löjlig, det man säger egentligen är att vi kommer bara tillåta saker som är okontroversiella, och saker som är okontroversiella är ju saker som redan har en privilegierad ställning i världens maktordning, säger Rojan Karakaya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".