Rökutvecklingen från branden har varit omfattande. Under insatsen var närområdet avspärrat.
Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Boende får återvända till brandhärjad fastighet

Polisen: Har i nuläget ingen misstänkt
1:27 min

De boende i det lägenhetshus som började brinna på Södermalm i lördags har nu fått tillträde till sina bostäder.

Men det är inte möjligt att bo i lägenheterna ännu, säger Joacim Tegnesjö, som är ordförande i den berörda bostadsrättsföreningen Gruvan.

– Vi har tillträde till lägenheterna men vattnet och elen är avstängd. Vi kan inte bo i lägenheterna och får heller inte lov att göra det, säger han.

För Joacim Tegnesjö var lördagsmorgonen dramatisk. Från köksfönstret såg han tre till fyra meter långa lågor från balkongen på den nu utbrända grannlägenheten. Han var en av över hundra personer som evakuerades.

För bostadsrättsföreningen Gruvan, som förvaltar lägenheterna på den berörda adressen och där Joacim är ordförande, påbörjas nu ett omfattande arbete för att minimera skadorna på de mest utsatta lägenheterna. Det gäller den utbrända lägenheten och vinden, inte minst, men också flera lägenheter som har vattenskadats efter räddningsarbetet.

Under måndagen har polisen varit på plats med tekniker för att utreda branden. Avspärrningarna har hävts, förutom i den utbrända lägenheten och på vinden. 

Branden utreds som mordbrand. Det är en rutinåtgärd, precis som att man ofta öppnar mordutredningar när en avliden person påträffas, och omständigheterna är oklara.

Man vill helt enkelt inte utesluta någonting, säger Mats Eriksson, som är kommunikatör på Stockholmspolisen.

– Vi vill ju inte begränsa oss i nuläget utan vi tittar ju på alla möjligheter. I nuläget har vi i alla fall ingen som är misstänkt för den här branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".