Den så kallade Ödetomten där Stockholms stad vill bygga modulbostäder för nyanlända i Sundby, Spånga.
1 av 2
Den så kallade Ödetomten där Stockholms stad vill bygga modulbostäder för nyanlända i Sundby, Spånga. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Dennis Wedin (M), ordförande för Spånga-Moderaterna.
2 av 2
Dennis Wedin (M), ordförande för Spånga-Moderaterna är kritisk till att bristen på information öppnat upp för extremgrupper att utnyttja de boendes ilska. Foto: Lieselotte van der Meijs

Högerextrema utnyttjar debatten kring flyktingbostäder

Boende: Vi blir en typ av instrument för de extrema grupperna.
1:53 min

På flera platser runt om i länet där det planeras för flyktingbostäder, har främlingsfientliga grupper passat på att sprida sin egen propaganda.

I Sundby i Spånga där flyktingbostäder planeras oroas många boende över att extremgrupper utnyttjar situationen.

En Sundby-bo, som vill vara anonym, berättar om sin frustration efter att ha funnit flygblad från främlingsfientliga grupper i sin brevlåda bara två timmar efter att Stockholm stad via medier offentliggjort byggplatserna:

Det kändes mindre lustigt att en extrem grupp varit ute och lagt sina informationsblad. Man hade ju önskat att man fått information från Stockholms stad istället.

Men det är inte bara i brevlådorna som de främlingsfientliga synts till i Spånga efter att Stockholms stad offentliggjort platserna för modulbostäderna.

Rektorn på Sundbyskolan berättar att klistermärken med rasistiskt innehåll har tagits bort från skolans väggar, stadsdelens nämndemöte har skildrats av högerextrema på sociala medier, och kända rasistiska bloggare följer processen.

I facebookgrupper som har skapats för modulbostäder har olämpliga kommenterare från extremister raderats.

– Oavsett gruppering som utnyttjar det här så blir man ju en typ av instrument för dem. Den här delen av samhället där vi bor hängs ut att stå för någonting som vi kanske inte alls står för, säger Sundby-bon.

Och det är inte bara de främlingsfientliga som oroar. Sundby-bon som vi talat med är rädd över att extremgrupper från motsatta politiska sidor ska använda det lugna villaområdet som ett slagfält i kampen mot varandra.

– Det är en situation som man inte vill ha den här typen av grupperingar inom området där det kan leda till bråk och otrygghet, säger han.

En som ser kritiskt på det som händer och nyligen skrev en debattartikel om situationen är Dennis Wedin, Moderaternas ordförande i Spånga. Han vill varna boende över de högerextrema krafter som försöker utnyttjar den ilska som finns.

Liksom stadsdelsnämndens ordförande Awad Hersi (MP), är Moderaterna kritiska till att stadsdelen inte involverats i Stockholms stads arbete med att hitta lämpliga platser för bostäderna.

Dennis Wedin säger att situationen nu blivit svårare att hantera.

– Det är många som reagerat på att det kom hit människor som försöker bygga vidare på något som är lokalt. I vissa fall har man hört brandtal att det helt enkelt är för att öka ett missnöje och sen också givetvis att sprida det vidare och ge det nationell uppmärksamhet som ett bevis på att man inte kan ta hit människor, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".