Foto: Charles-Axel Dein/wikimedia commons
1 av 2
Hunden Zingo var en golden retriever men är inte den hunden som är på bilden. Foto: Charles-Axel Dein/wikimedia commons
Veterinär Catarina Kjellerstedt
2 av 2
Veterinär Catarina Kjellerstedt på Evidensia veterinärklinik Foto: Otto Marand

Hunden Zingo dog av förgiftat havregryn

Polisen: "Kan också räknas som skadegörelse"
1:16 min

Just nu cirkulerar många berättelser på sociala medier, från djurägare som berättar att deras djur, oftast hundar, förgiftats med flit.

Carola Pettersson hund, Golden retrivern Zingo, dödades efter att någon hade lagt råttgift i havregryn och sen kastat in det i en hundrastplats i Upplands Väsby.

– I en hundrastgård vet jag inte om man lägger in det för råttor. Det är ju inhägnat för hundar, och där hittade polisen det här råttgiftet.

Hunden Zingo var vårdhund, så hans död berörde många, säger Carola Pettersson.

– Det var inte bara en som drabbades av att han dog, utan det var även kunder som var drabbade av att han dog.

Berättelserna om hur husdjur förgiftas och i värsta fall dör efter att någon med flit preparerat en matbit med till exempel råttgift står som spön i backen i sociala medier.

P4 Stockholm har varit i kontakt med djurskyddspolisen för att ta reda på hur vanligt det här är. De berättar att det såhär års ofta syns ett ökat fokus kring det här ämnet, men att de från deras sida nästan aldrig får in anmälningar av den här typen. Vidare säger de att det är brottsfall som är väldigt svårutredda, och förmodligen skulle resultera i att fallet lades ner.

Och eftersom ett husdjur räknas som en ägodel, kanske inte heller anmälningarna skulle nå djurskyddspolisen, utan istället rubriceras som ett fall av skadegörelse.

Catarina Kjellerstedt är veterinärmedicinskt ansvarig på djurkliniken Evidensia i Åkersberga. Hon vet inte hur vanligt det är att människor preparerar mat med gift med avsikt att skada till exempel en hund. Men hon säger att det är relativt vanligt att de får in förgiftade djur till kliniken. Är man ute och rastar en glupsk hund bör man vara lite försiktig, säger hon.

– Vet man att man har en hund som gärna sniffar och nosar och stoppar i sig saker och ting får man se till att ha den kopplad. Speciellt om man har hört att folk har lagt ut betat foder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".